В Україні здорожчає газ для населення

В Україні здорожчає газ для населення

Фото: УНІАН

Ціни планують підвищити від 1 квітня.

Уряд розробив нову формулу перегляду тарифів на газ для населення і вже від 1 квітня планує підвищення на понад 8%.

Відповідний проект постанови підготувало Міністерством енергетики та вугільної промисловості, передає "Економічна правда".

Документ передбачає, що від 1 квітня можуть повністю відійти від принципу визначення ціни газу для населення і перегляду її кожні шість місяців залежно від вартості імпортного паритету.

Водночас на період 2018-2021 років будуть покладатися спеціальні зобов'язання на суб'єкти ринку природного газу для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Вартість газу пропонують визначати не двічі, а раз на рік – від 1 квітня. Вона формуватиметься як середньоарифметична ціна імпортного газу на німецькому газовому хабі (NCG) без урахування вартості транзиту до кордону України (Hub) - за шість місяців попереднього року – від 1 квітня до 30 вересня і переводиться в гривню за курсом, чинним на період закупівлі.

Відповідно до такої формули газ для населення через два з половиною місяці може здорожчати на 8,3% - від 4942 грн за тисячу кубометрів до 5352 грн. Діятиме вона до 1 квітня 2019 року. Про це пишуть "Українські новини".

Нагадаємо, переглянути формулу обрахунку ціни на газ для населення вимагає основний кредитор України – Міжнародний валютний фонд. Без цього не буде нового траншу кредиту. Міністр фінансів Олександр Данилюк раніше їздив до МВФ у Вашингтон, проте домовитися не змогли.

Зазначимо, що комунальні послуги в Україні торік здорожчали на 10%. Але є й такі, що здешевшали.

Повʼязані теми:

Наступна публікація