В "Українському інституті майбутнього" розкритикували Міненерго і розвіяли міфи щодо "перекосів" в енергобалансі

В "Українському інституті майбутнього" розкритикували Міненерго і розвіяли міфи щодо "перекосів" в енергобалансі

Фото: pixabay.com

Директор програми Міжнародна і внутрішня політика аналітичного центру Юрій Романенко розвінчав міфи та тези радника т.в.о. міністра енергетики Олександра Трохимця.

Міністерство енергетики та захисту довкілля України грає на користь Ріната Ахметова, який використовує законодавство і бюджетні кошти для особистого збагачення. В останні десять років профільне міністерство не вело самостійну політику, а було "комітетом із захисту інтересів Ахметова, Фірташа та інших олігархів".

Таку думку висловив директор програми Міжнародна і внутрішня політика аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Юрій Романенко. Так він відреагував на пост радника тимчасово виконуючою обов'язки міністерки енергетики Ольги Буславец Олександра Трохимця, який написав про те, що зниження потужностей атомних енергоблоків обумовлено вимогами безпечної роботи енергосистеми.

Романенко розвінчав міфи та тези з поста Трохимця. Зокрема, про те, що зобов'язання викуповувати все виробництво "зеленої" електроенергетики у виробників законодавчо закріплено і є частиною міжнародних зобов'язань.

"Зобов'язання викуповувати "зелену" електроенергію за високою ціною не заперечує корупційну складову цієї афери, суть якої викачувати з бюджету десятки мільярдів гривень під виглядом "зеленої" енергії. Можу навести ще один приклад такої афери - ОВДП, коли під високі відсотки роками перекачували мільярди доларів в приватні кишені, поки економіка задихалася від браку грошей. В афері брало участь вище керівництво країни, яке, використовуючи завищений курс гривні, отримало можливість легалізувати корупційні доходи під виглядом відсотків від ОВДП, отримавши чистий капітал. При цьому більшість громадян було відрізано від такої можливості", - написав Романенко.

Він нагадав, що використання таких тез - маніпуляції.

По-друге, твердження зміни структури споживання призвело до зміни базового навантаження на енергосистему, яке покривається АЕС, що актуалізує проблему ядерної безпеки країни.

"АЕС генерують постійно струм. ТЕС використовують для того, щоб покривати піки. "Зеленка" дає енергію, коли є сонце, а оскільки сонце найсильніше світить з 11-12 до 16-00, то логічно припустити, що саме в цей момент на систему обрушується найбільший обсяг надлишкової енергії. Далі просто включаємо логіку, щоб окреслити проблему. Велика кількість приватних споживачів бере електроенергію, не координуючи свої дії. У людей працюють холодильники, телевізори, бойлери, комп'ютери, які споживають стабільно електроенергію, оскільки працюють у фоновому режимі. Раніше люди прокидалися вранці і створювали пік, ввечері приходили і створювали пік, тому засипали. Саме в цей момент потрібні були потужності, що маневрують, які б покривали піки. Тепер же споживання розтягнуто в часі протягом дня, тому побутове споживання виглядає як якесь плато з умовно 6-7 ранку до 22-24-00 вечора. А в чому тут проблема для АЕС? Якраз більш менш рівномірне споживання. Оскільки побутові споживачі не змовляються з приводу своїх домашніх справ і вони плюс мінус однакові на карантині. Проблема починається вдень, ​​коли сонце обрушує в енергосистему величезний потік енергії від сонячних панелей. Оскільки загальний обсяг споживання зрозумілий, то виникає надлишок енергії, яку просто нікому брати. І тоді треба щось відключати .... І відключають державні атомні блоки», - упевнений експерт.

Він додав, що вночі через падіння оборотів "зеленої" енергетики виникає нестача електроенергії. Цей дефіцит закривають тепловими станціями і ГЕС, що призвело до зростання частки теплових станцій в енергогенерації на 10%.

"Проблема рахується просто. Ми беремо річний обсяг "зеленої" енергетики, яка є в Україні. Це і є надлишкові потужності в цих умовах. Один блок АЕС генерує 1000 МВт. Вже зупинили три блоки АЕС - 2 Запорізька і один Рівненська. А на інших знизили потужності. Тим часом в минулому році в Україні побудували 4500 МВТ "зеленої" енергетики, а загальний обсяг склав 6779 МВт. Щоб ви розуміли, Запорізька АЕС, найбільша в Європі, виробляє 6000 МВт. Саме цей надлишковий обсяг електроенергії підриває енергоринок", - зазначив Романенко.

Зменшення обсягів споживання електроенергії спровоковано падінням промислового виробництва.

"Що ж тоді робила Україна, коли почала будувати величезну кількість сонячних полів? А теж саме, що і завжди 29 років - запустила легальну схему викачування бабла з бюджету, яку спочатку запустили Ахметов і Клюєв, а далі в неї увійшли сошки поменше і "інвестори з Європи", які закріпили норму відкачування бабла в законі. А оскільки про баланс в цій країні думали в останню чергу, то тепер чешуть ріпу "як це воно так сталося". І не потрібно звинувачувати коронакрізіс. Маса фахівців попереджали про це в останні роки", - повідомив Юрій Романенко.

Як повідомлялося раніше, ДП "Енергоатом" може скоротити виробництво електроенергії на українських АЕС, згідно з проєктом прогнозованого балансу виробництва електроенергії до 2020 року. Відповідний документ за підписом технічного директора і т. в. о. першого віцепрезидента компанії Валерія Кравця опублікував колишній депутат Сергій Лещенко. Зокрема, йдеться про повну зупинку одразу трьох блоків потужністю 3000 МВт і зменшенні виробництва ще на п'яти блоках.  

Водночас журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що в Україні наразі уже зупинено один енергоблок, до 10 травня може бути зупинено три атомні енергоблоки, а ще на трьох блоках буде сильно знижена потужність.

Повʼязані теми:

Наступна публікація