В "Укртранснафті" підрахували збитки через "брудну" російську нафту

В "Укртранснафті" підрахували збитки через "брудну" російську нафту

Фото: Associated Press

Україна недоотримала через припинення транзиту російської нафти до країн ЄС майже 1 млн євро.

АТ "Укртранснафта" (УТН) станом на 2 травня недоотримала 29,2 млн грн (близько 1 млн євро) доходів через припинення від вечора 25 квітня транзиту російської нафти в напрямку Словаччини, Чехії та Угорщини.

Про це у п'ятницю, 3 травня, пише "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на ситуацію, що склалася, а також з огляду на необхідність виконання російськими компаніями своїх договірних зобов'язань, "Укртранснафта" розраховує, що невиконані плани поставок нафти російських вантажовідправників буде надолужено за рахунок збільшення обсягів перекачування в наступні звітні періоди до кінця поточного року", - відзначили в коментарі виданню.

В компанії уточнили, що нафта з підвищеним вмістом хлору в процесі транспортування не завдає шкоди трубопроводам компанії, а відсутність на сьогодні прямого збитку інфраструктурі робить неактуальним питання такої компенсації.

"Разом з тим, якщо під час проведення технічних робіт, пов'язаних з вирішенням з ситуації, що склалася," Укртранснафта "зазнає будь-яких витрат нестандартного характеру, компенсація таких витрат буде проведена замовником послуг відповідно до чинних договірних умов", - йдеться у відповіді на запит.

За оцінкою компанії, потенційний обсяг транзитної нафти зі зміненими якісними характеристиками в трубопровідній системі і резервуарних парках української ділянки магістрального нафтопроводу "Дружба" становить близько 500 тис. тонн. В цілому сумарна номінальна ємність резервуарних парків УТН, задіяних в транспортуванні нафти, становить 883 тис. куб. м, з яких 257 тис. куб. м - номінальна ємність резервуарних парків системи "Дружба" УТН.

У компанії звертають увагу на те, що нештатна ситуація такого характеру і масштабу відбулася вперше за всю історію існування системи МН "Дружба". У зв'язку з цим УТН повідомила про вимушену зупинку транзиту нафти всі уповноважені організації та вищі органи країни. Переговори і консультації з причетними сторонами для вироблення можливих шляхів виходу з ситуації, що склалася, тривають.

"Всі рішення спрямовані на швидке відновлення безперебійного транзиту нафти по маршруту південної гілки нафтопроводу" Дружба ", виходячи із задіяних і вільних потужностей кожної з ділянок системи, що існують, договірних умов і зобов'язань між постачальниками, транспортними компаніями і кінцевими споживачами, вимог нормативно-правових документів, а також законодавчих вимог, включаючи митні норми ", - резюмували в УТН.

Погоджений учасниками процесу план дій передбачає вихід сисштатеми магістральних нафтопроводів "Дружба" на такий режим роботи до 20 травня 2019 року.

Як повідомлялося раніше, "Белнефтехим" заявив, що вимагатиме від російської "Транснафти" компенсації за експорт неякісного нафти. Там кажуть про можливі збитки в десятки мільйонів доларів через постачання неякісної нафти з боку Росії. Білорусь тоді призупинила експорт світлих нафтопродуктів до України, Польщі та країн Балтії. Це відбувається на тлі відмови Москви підтримати пропозицію Мінська про збільшення майже на чверть тарифу на транзит територією Білорусі. Також зазначимо, що "Укртранснафта" припинила прокачування нафти до західних кордонів. У компанії не виключають у разі усунення проблеми транзит буде відновлений до 3 травня.

Країни одна за одною відмовляються від брудної російської нафти

Країни одна за одною відмовляються від брудної російської нафти

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація