В уряді підрахували доходи від майбутньої приватизації державних спиртзаводів

В уряді підрахували доходи від майбутньої приватизації державних спиртзаводів

Фото: Прес-служба ДП "Укрспирт"

В Україні почав діяти закон про демонополізацію спиртової галузі.

Від приватизації державних спиртових заводів держбюджет може отримати близько 2,5 млрд грн.

Про це йдеться у звіті Кабміну за 2019 рік.

"Створено усі законодавчі передумови для демонополізації спиртової галузі, що сприятиме приватизації спиртових заводів, детінізації ринку спирту та лікерогорілчаної продукції, збільшуватиме можливості для розвитку галузі, зокрема, виробництва біоетанолу", - говориться у звіті.

В уряді зазначили, що "здійснено перші кроки до приватизації державних спиртових заводів, зокрема скасовано рішення щодо реорганізації 35 спиртових заводів, які мали бути приєднані до державного підприємства "Укрспирт".

Нині на спиртозаводах проводять комплексний технічний та фінансовий аудит, інвентаризацію наявних активів для оцінки ринкової вартості, після завершення яких підприємства будуть передані до Фонду державного майна на приватизацію через електронну торгову систему ProZorro.Продажі.

Нагадаємо, держпідприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" за минулий рік отримало 40,3 млн грн чистого прибутку. Це на 83% більше, ніж позаторік, коли було 21,6 млн грн.

Від 1 січня 2020 року почав діяти закон про демонополізацію спиртової галузі. Згідно з документом, від 1 липня скасовується державна монополія на виробництво спирту, зокрема, як лікарського засобу, а також для медичних і ветеринарних цілей. Документ дозволяє компаніям будь-якої форми власності виробляти спирт за умови отримання ліцензії. Законом передбачене тимчасове обмеження на імпорт спирту в Україну до 1 січня 2024 року, а також введена заборона на участь представників країни-агресора у приватизації підприємств "Укрспирту".

Масштабна приватизація: Україна планує продати понад пів тисячі державних об'єктів

Масштабна приватизація: Україна планує продати понад пів тисячі державних об'єктів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація