В уряді запевнили, що посилення правил для ФОПів не зачепить ITівців та фрілансерів

В уряді запевнили, що посилення правил для ФОПів не зачепить ITівців та фрілансерів

Фото: pixabay.com

Гройсман наполягає на широкому обговоренні цієї теми.

Посилення правил для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), яке уряд хоче запровадити для боротьби з неофіційним працевлаштуванням, не зачепить працівників сфери IT і фрілансерів.

Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Я хочу заспокоїти. Про фізичних осіб-підприємців мова не йде, вони як працювали, так й працюватимуть. Але ті, хто намагається використовувати ці державні механізми для мінімізації своїх платежів до бюджету, з ними ми будемо боротися", – сказав міністр.

Голова уряду Володимир Гройсман, який також був присутній на передачі, додав, що зміни до законодавства не будуть прийматися без широкого обговорення.

"Як прем'єр-міністр я ніколи не дозволю нашкодити невеликим підприємцям. Ні уряд, ні парламент жодних рішень з цього приводу не приймали. Буде розумний підхід та широке обговорення. Ми готові до дискусії", – написав Гройсман у Twitter.

Міністерство соціальної політики пропонує внести зміни до Кодексу законів про працю, доповнивши його новою статтею – "Ознаки наявності трудових відносин".

Зміни передбачають жорсткі обмеження щодо використання ФОПів замість працевлаштування найманих робітників. Як відомо, таку схему задля зниження податкового навантаження використовують багато компаній, особливо в IT-сфері.

Запропонований Мінсоцполітики законопроект передбачає сім ознак трудових відносин. За наявності принаймні трьох з них Держслужба з питань праці визнаватиме відносини трудовими і накладатиме штраф на кожного працівника, оформленого як ФОПа. Штраф пропонується у розмірі 30 мінімальних зарплат — понад 125 тис грн.

Чи повинна ФОП сплачувати єдиний соціальний внесок – Ваш адвокат

Чи повинна ФОП сплачувати єдиний соціальний внесок – Ваш адвокат

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація