Вартість продуктів почала зростати: чи вплинув на це карантин і що буде далі

Вартість продуктів почала зростати: чи вплинув на це карантин і що буде далі

Фото: УНІАН

Від початку карантину в Україні подекуди ціни зросли удвічі.

Ціни на продукти поповзли угору. Антимонопольний комітет констатує, що овочі подекуди здорожчали удвічі. Уряд, що має моніторити ціни, перевіряє, чи виправдане таке зростання — у сюжеті ТСН.19:30.

Пані Алла купує овочі на борщ і констатує: навіть в одній із найдешевших столичних мереж стало дорожче. Покупчиня каже, що до карантину буряк і капуста коштували дешевше. Спостереження клієнтки підтверджує і директор торговельної мережі. Але, запевняє, що ціни зросли не з їхньої вини.

"Причина здорожчання у тому, що найбільші постачальники суттєво підіймають відпускні ціни. Це пояснюється суттєвим зростанням витрат на виробництво продукції, пов'язаними із карантинними заходами і суворими обмеженнями, а також зі змінами цін на всі імпортні складники собівартості товара", - повідомив генеральний директор мережі супермаркетів Борис Марков.

Ажіотаж із коронавірусом може накрутити ціни, але не лише він. Експерт аграрного ринку Володимир Лапа нагадує, що українські овочі традиційно дорожчають до середини весни, адже старі запаси вичерпуються, а їх ще треба зберігати.

Крім того, виробники харчів теж стали заручниками карантинних обмежень. Наприклад, вони не можуть тепер виводити на роботу достатньо працівників, а їх ще треба привезти, бо громадський транспор не працює. Є проблеми із доставкою, особливо того, що купують за кордоном.

Від початку карантину ціни на продукти харчування суттєво зросли: чому так

Від початку карантину ціни на продукти харчування суттєво зросли: чому так

"Треба дивитися на те, як вплинуть ті обмеження, які вже існують і нові обмеження. Я сподіваюсь, що якщо такі навіть будуть вводити, то я сподіваюся, що вони не вплинуть і на доставку харчової продукції і безпосередньо на виробників", - каже експерт із аграрних питань Володимир Лапа.

Антимонопольний комітет узагальнює: лідери здорожчання овочі: картопля - майже на 60%. Цибуля і морква подекуди удвічі. У деяких регіонах зросли ціни на гречку - на половину. На пшоно і цукор - теж, хоч і не так суттєво.

Моніторять ціни і в Міністерстві економіки. Відколи парламент ухвалив Закон про боротьбу із коронавірусом на контролі

Наразі штучного підвищення цін не зауважили. Але відтепер моніторитимуть ціни не лише у продавців, але й у виробників. "Оскільки ми не бачимо збільшення цін на рівні мереж, а є зростання часткове від постачальників. Фактично ми зараз виходимо з усіма ними на зв'язок, будемо вивчати, і якщо необхідно, то буде інспектування і будемо виписувати штрафи", - пояснив заступник міністра економіки Тарас Висоцький.

Продуктів, за словами заступника міністра, в Україні достатньо. Навіть попри те, що з-за кордону зараз завозять менше.

Кореспондентка ТСН Ольга Кошеленко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація