Причина зростання цін - холодна весна.
Вітамінний сезон у самому розпалі. Ранні картопля, редис, капуста, кабачки, полуниця та черешня масово заполонили українські ринки.
Чи по кишені українцям цьогорічні фрукти, ягоди та городина та на які ціни чекати далі - у сюжеті Сніданку з 1+1.
Якщо порівнювати з торішньою ситуацією, то городина коштує приблизно стільки ж: молода капуста коштує шість гривень за кіло, огірки - 20-30, помідори - 45-50, кабачки - 20 гривень, молода картопля з морквою - 20-25 гривень, зелень -10 гривень за пучок.
Ягоди цього просто золоті. Полуниця з черешнею в рази дорожчі, підтверджує директор Української продовольчої асоціації Семен Крамаренко. "Ціни на суницю і черешню, порівняно з минулим роком збільшилися приблизно у півтора-два рази",- каже фахівець.
Винна у всьому холодна весна. Через нетипово низьку температуру ягода просто померзла. "Після квітневих морозів виробники у південних районах повідомили, що втратили близько 90% врожаю ранніх сортів черешні", - розповів Семен Крамаренко.
У найближчі тижні на ринках з'являться більш пізні сорти. Експерт прогнозує, що ціни знизяться на 30-40%