Велика приватизація в Україні: наскільки реалістично продати державні об'єкти

Велика приватизація в Україні: наскільки реалістично продати державні об'єкти

Фото: Wschodnik

Держава хоче розпродати до пів тисячі підприємств.

Масштабна приватизація в Україні має відбутися вже цього року. Понад пів тисячі державних об'єктів планує продати держава. До цього кілька років поспіль чиновники також обіцяли великі розпродажі. Утім жодного великого об'єкта так і не продали. Але 2020-го, певні експерти, ледь не вперше план приватизації таки можуть виконати.

Проце йдеться в сюжеті ТСН.

Будівлі, готелі, поля, рибгоспи, ферми, салони краси і навіть конюшні. Власник усього цього майна - понад трьох із половиною тисяч підприємств - це держава. Половина цих підприємств - для держави не лише нічого не заробляють. Більше того, на їхнє утримання вона витрачає майже 5 мільярдів щороку. Тому з таким майном, певні експерти, держава має якнайшвидше прощатися.

Формально держава кілька років поспіль намагалася позбутися такого майна. У бюджеті прописувалися космічні доходи від приватизації. Втім на практиці, із великих об'єктів узагалі нічого не продали.

У Фонді держмайна розповідають, що за попередні три місяці на приватизацію виставили більше об'єктів, аніж за весь попередній рік. Для цього, щоправда, довелося зняти мораторій із величезної кількості підприємств. Більшість із них, уточнюють, просто витягували гроші із держави та годували корупціонерів. Уже цього року планують приватизувати до пів тисячі таких об'єктів.

Україна вперше за останні 10 років провела масштабний аудит державної власності. Тепер всі документи можна подивитися через так звану віртуальну кімнату онлайн. Фонд держмайна презентував інвестиційну програму на інвестиційному форумі в Давосі.

Масштабна приватизація: Україна планує продати понад пів тисячі державних об'єктів

Масштабна приватизація: Україна планує продати понад пів тисячі державних об'єктів

Усього цьогоріч на аукціони виставлять майже пів тисячі об'єктів. У січні уряд уже оголосив 87 таких аукціонів. Це об'єкти так званої малої приватизації. Це будівлі, підвали, приміщення, які належать державі. А за рік хочуть продати 300 таких об'єктів. Втім експерти кажуть, головне не лише кількість. Раніше державне майно теж непогано продавалось. Втім з нюансами:

"Вона мала напівлегальну форму. На 400 мільярдів гривень, що закладалося під кредити, - воно продавалося через СЕТАМ. І фактично це була величезна мала приватизація".

Відтепер же всі об'єкти малої приватизації виставляють відкрито в електронних системах. І це, визнають експерти, уже дає результат:

"Дуже часто там все розлітається, як гарячі пиріжки. Дуже часто ціна злітає у кілька разів".

Натомість із весни на акціон можуть піти перші великі об'єкти - готель "Дніпро", частку в кількох обленерго і низка гірничо-збагачувальних підприємств.

Показово, наголошують експерти, що у бюджеті цьогоріч заклали значно менші, втім значно реалістичніші надходження від приватизації. І не виключено, що принаймні у 2020-му вперше за останні роки цей пункт вдасться виконати.

Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація