Великдень на карантині: скільки коштуватиме святковий стіл і які продукти подорожчали найбільше

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Загалом цьогорічні витрати на Великдень в українців мають бути меншими.

Вартість головного продукту паски -  в середньому 96 гривень за кілограм домашньої випічки. Принаймні, так порахували в Інституті аграрної економіки. Торік кілограмова паска коштувала на 11 гривень дешевше - 85 гривень. Просто подорожчали складові – молоко, цукор, борошно і масло. А  також енергоресурси.

Паска - на карантині. Яка вона? Та у скільки обійдеться  розговітися? Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Відео Великдень на карантині: у скільки обійдеться українцям великодній кошик, та як змінюється святкове меню

Вартість головного великоднього продукту в Україні – паски – в середньому - 96 гривень за кілограм домашньої випічки. Принаймні, так порахували в Інституті аграрної економіки. Торік кілограмова паска коштувала на 11 гривень дешевше - 85 гривень. Просто подорожчали складові – молоко, цукор, борошно і масло. У скільки обійдеться смак Великодня цьогоріч і де в Україні найдешевше - у сюжеті.  

Великдень на карантині: у скільки обійдеться українцям великодній кошик, та як змінюється святкове меню

По чім кошик до паски у Львові, Одесі та Харкові дізнаються мої колеги. А в нас по плану  розібратись як зекономити  в Києві. За тиждень до Великодня вже можна запастися м’ясом. Ціни – від 100 до 140 гривень за кілограм свинини. А перед самим Великоднем продавці не приховують, накинуть ще по 2-3 гривні на кілограмі. Яловичина дорожча – вирізка до 170. Сало шукаєм не просте, а крижок. Сало заважило на 34 гривні. Йдемо за вершковим маслом.  Ольга бере на вагу. Майже 800 грамів – 129 гривень.

Далі по списку – яйця. Тут ціни на будь-який гаманець – від 15 і до майже 30 гривень за десяток. В свою паску Ольга кладе і родзинки і сушену вишню. Ще плюс 50 гривень.

А от готових пасок у продажу ще немає. Вони з’являться на полицях магазинів уже з наступного тижня. Тож прискіпливо обираємо борошно. Беремо 2 кілограми. І кіло цукру. Молоко брати ще рано. Літр в середньому – 25 гривень. А до буженини обов’язково треба доброго хрону. І ледь не забули  - форми для випікання.

Тож скупитися до свята, і то ще не повністю, у Ольги вийшло на півтисячі гривень (545 грн).  Десяток яєць подешевшав майже на третину (28%). Торік яйця коштували 23-24 гривні. Нині на 6 гривень менше. Усе тому, що на Вінниччині на початку року був спалах пташиного грипу. Європа від нас закрилася. І на внутрішньому ринку утворився надлишок продукту. Тому й ціна впала. 

А що ж по цінах в регіонах? В Одесі у ціні зросло м’ясо. А от борошно на півдні дешевше. Кіло цукру в середньому по 18 гривень. Але попри карантин – стіл в одеситів менш святковим не стане. В середньому, одеський великодній кошик обійдеться у 449 гривень.

На Слобожанщині молоко в середньому по 25 гривень. Яйця трошки дорожчі – в середньому по 20 гривень десяток. Борошно по 14 за кілограм, цукор – 13 гривень. Утім продавці жаліються, що базар під час карантину – геть сумний. Однак не всі харків’яни готові себе обмежити. В середньому розговітися на Слобожанщині коштуватиме 479 гривень.

Яйця на Львівщині, здається, найдешевші в Україні – 12 гривень десяток. Натомість цукор дорожчий – по 17. Борошно - 14 гривень за кілограм. А от  домашня ковбаска недорога – 80-90 гривень за кіло. Однак покупки цього річ значно скромніші. У Львові за великодній кошик віддасте 459 гривень. А  виграв у нашому невеликому змаганні  - одеський кошик.

Але хоч великодній кошик і зріс у ціні, витрати у людей цього року будуть явно  меншими. Бо купуватимуть тільки на домашніх.  Розраховувати на гостей в карантин нічого. Битися крашанками доведеться хіба через монітор.

Ірина Коваленко

Залиште свій коментар

Вибір редакції