Верховна Рада дала домашнє завдання Гройсману перед другим читанням бюджету-2018

Верховна Рада дала домашнє завдання Гройсману перед другим читанням бюджету-2018

Фото: УНІАН

На врахування зауважень депутатів уряд має два тижні.

Ухвалений у першому читанні Верховною Радою проект державного бюджету на 2018 рік буде унікальним, оскільки його дохідна частина вперше перевищила суму 1 трлн гривень. Однак скептики наголошують, що причиною цьому є не економічне зростання, а інфляція і девальвація гривні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Основними параметрами проекту є такі: оптимістичний сценарій зростання ВВП вимірюється цифрою в 3%, дефіцит передбачено на рівні 78 млрд грн., інфляція має скласти 7%, а курс долара – 29,3 грн. Мінімальна зарплата зросте з 1 січня до 3,7 тисяч гривень, а мінімальна пенсія зростатиме поступово до майже 1,5 тисяч гривень.

Верховна Рада ухвалила державний бюджет-2018 у першому читанні

Верховна Рада ухвалила державний бюджет-2018 у першому читанні

"Реальна заробітна плата росте на 11%. Як може при економічному рості 3% бути на наших столах на 11% більше товарів? Будь-яке зростання зарплати має корелювати з економікою. Бо коли людина має в кишені більше грошей, вона хоче, щоб у магазині її зустрів додатковий товар, а не вища ціна", - висловив свої сумніви представник БПП Віктор Пінзеник. Його фракція була одним із основних критиків проекту, що стало неприємним сюрпризом для уряду.

Депутати на загал були незадоволені ідеєю скасувати митний експеримент, коли гроші від митних платежів ішли на будівництво і ремонт доріг місцевого значення. Також хвилю обурення викликала спроба перекласти на місцеві бюджети компенсацію пільг за послуги ЖКГ. "Багато депутатів, особливо мажоритарників, відмовлялися голосувати за цей законопроект саме тому, що уряд зазіхнув на бюджети міст селищ і сіл. Це означатиме, що вони не матимуть власних бюджетів розвитку, тому що вони будуть фінансувати невластиві для них видатки. Тому, як мені відомо, прем’єр-міністр був змушений піти на компроміс і відмовитися, поки що на словах, від перекладання фінансування пільг по житлово-комунальних послугах на місцеві бюджети", - розповіла представник "Самопомочі" Тетяна Острікова.

Очільник Кабміну пообіцяв врахувати зауваження депутатів і представити на друге читання вже змінений проект кошторису. На доопрацювання документу уряд має два тижні. При цьому нардепів Володимир Гройсман закликав до відповідальності. "За собою можуть вести ті, хто приймає рішення, а не ті, хто постійно щось критикує. Ми з вами приймаємо відповідальні рішення, які дозволяють фінансувати країну, розвивати національну економіку і збільшувати соціальні стандарти", - сказав він.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація