Верховний суд Великої Британії відклав винесення рішення у справі щодо "боргу Януковича" – Мінфін

Верховний суд Великої Британії відклав винесення рішення у справі щодо "боргу Януковича" – Мінфін

Фото: asbestosjustice.co.uk

Рішення винесуть, скоріше за все, у 2020 році.

Верховний суд Великої Британії відклав винесення рішення у справі українських боргів за єврооблігаціями на суму в три мільярди доларів (так званий "борг Януковича"). 

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

"Слухання стосовно остаточної апеляції у Верховному суді тривало чотири дні, що свідчить про важливість цієї справи та її складність із юридичної точки зору. Команда юридичних радників України представила сильні правові аргументи та свою позицію перед поважною колегією у складі п'яти суддів Верховного суду", – йдеться у повідомленні.

У підсумку британські судді повідомили, що винесення рішення відкладається на більш пізню дату. 

В українському Мінфіні прогнозують, що проголошення вердикту суддів відбудеться у 2020 році.

Нагадаємо, Апеляційний суд Лондона ухвалив апеляцію України на рішення Високого суду Лондона у справі українських боргів за єврооблігаціями на суму в 3 млрд доларів. Таким чином, Високий суд Лондона буде змушений повернутись до розгляду цієї справи, відтермінувавши остаточний термін повернення Україною цих боргів. Суддя визначив, що під час розглядання позову не було розглянуто аргументи української сторони, а тому вирок має бути переглянуто. 

Ще п'ять років тому, у грудні 2013-го, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу. 2015 року російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі.

Своєю чергою МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт. Високий суд Лондона повинен був у прискореному порядку розглянути справу стосовно боргу. 

Росія вимагала прискорений розгляд і просила ігнорувати в справі Крим. Натомість українська сторона представила письмові роз'яснення про необхідність повномасштабного судового процесу. Наприкінці 2015 року Кабмін України наклав мораторій на виплату цього боргу

"Борг Януковича": британський суд задовольнив скаргу України у спорі з Росією

"Борг Януковича": британський суд задовольнив скаргу України у спорі з Росією

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація