Видавання російських паспортів в ОРДЛО: на виплати пенсій Росії потрібно буде понад 100 мільярдів рублів щорічно – ЗМІ

Видавання російських паспортів в ОРДЛО: на виплати пенсій Росії потрібно буде понад 100 мільярдів рублів щорічно – ЗМІ

Фото: Getty Images

За даними російських ЗМІ, на окупованому Донбасі проживає щонайменше мільйон пенсіонерів.

На виплату пенсій громадянам ОРДЛО, які захочуть отримати російське громадянство, Росії знадобиться додатково витрачати понад 100 мільярдів рублів (41 мільярд гривень) щорічно.

Про це йдеться у матеріалі The Bell.

Незважаючи на те, що у Пенсійному фонді Росії повідомили, що російські пенсії будуть видаватися лише у разі переїзду до РФ, ця умова може і не працювати для окупованого Донбасу, як це було з невизнаними Абхазією та Південною Осетією. Там Росія доплачує пенсіонерам, якщо так звана місцева влада встановлює для них пенсії менші за обговорений мінімум.

За даними російських ЗМІ, на окупованому Донбасі проживає щонайменше мільйон пенсіонерів, а мінімальна пенсія в Росії становить 8846 рублів (3617 гривень). У разі, якщо всі вони отримають російські паспорти, то Росії додатково доведеться витрачувати на Донбас від 100 до 175 мільярдів рублів. Окрім цього, згідно із розслідуваннями численних ЗМІ, Росія й так фінансує так звані псевдореспубліки, зокрема лише на "ДНР" витрачає близько 50 мільярдів рублів щорічно.

Окрім фінансування соцвиплат на Донбасі, Росія також витрачає чималі кошти на ведення війни та підтримку бойовиків. На думку російських економістів, рішення Путіна про спрощення отримання паспортів громадянам окупованого Донбасу змусить їх переїжджати до Росії, щоб покращити демографічний стан РФ та платити там податки. Однак негативний економічний ефект від цього рішення, на їхню думку, буде значно більший.

Водночас, у Пенсійному фонді РФ не вважають виплату пенсій пенсіонерам окупованого Донбасу серйозним навантаженням на бюджет.

"Не думаю, що це буде великим навантаженням", - зазначив міністр праці і соціального захисту Росії Максим Топілін.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти.

Видача російських паспортів унеможливлює місцеві вибори в ОРДЛО - Єльченко

Видача російських паспортів унеможливлює місцеві вибори в ОРДЛО - Єльченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація