Відкриті магазини та ринки: коли в Україні можуть запрацювати ярмарки

Відкриті магазини та ринки: коли в Україні можуть запрацювати ярмарки

Фото: УНІАН

Уряд дозволив відкрити продовольчі та непродовольчі ринки.

Супермаркети не закривали, ринки відкрили, а тепер на черзі ярмарки. Вони хоча на свіжому повітрі, але із послабленням карантину їх відкривати не квапляться. 

Коли в Україні запрацюють ярмарки — у сюжеті Сніданку з 1+1.

На столичній Оболонській вулиці на Подолі зазвичай у вівторок відбувався ярмарок. Утім, зараз ситуація інша: торговців тут немає, вулиця не  перекрита. Місцеві мешканці  бідкаються, що ярмарку не вистачає. Продавці не розуміють, чому ринкам працювати дозволили, а ярмаркам — ні.

Проблема в торговців на ярмарках з усієї України, з якими ми поспілкувалися, схожа. Вони офіційно зареєстровані як ФОПи. Під час карантину платили податки, а тепер не можуть працювати. "Ми так само будемо за плівкою, в рукавицях,  перчатках, у щитах, які треба на обличчі. Ми все це можемо зробити", - каже  підприємиця Олена Онучак. 

Щоб поборотися за право відкрити ярмарки, підприємці та фермери минулої п'ятниці навіть влаштували мітинг у Києві. Кажуть, що саме тоді ситуація зрушила з місця і почалися перемовини з владою. 

Ярмарки і карантин: за яких умов та коли відкриються ятки

Ярмарки і карантин: за яких умов та коли відкриються ятки

"Київська міська влада провела вже ряд зустрічей з підприємцями, які беруть участь в ярмаркових заходах. За умови стабільної ситуації, буде розглянуто можливість проведення ярмаркових заходів приблизно від 26 числа (травня — Ред.)", - повідомила в.о директора департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Валентина Попович. 

Для ярмарків розробляють правила, які схожі на ринкові. Головне питання, над яким ламають голову, чи дозволяти продавати якісь товари, окрім овочів і фруктів. Остаточне рішення буде ухвалено орієнтовно 20 травня. 

Утім, якщо в Києві задумалися про відкриття ярмарків, то в регіонах ситуація не така яскрава. Тамара Коваль з Ніжина разом з чоловіком уже 13 років на ярмарках продають кераміку. До карантину не раз об'їздили всю Україну, але  зараз сподівання лише на власні збереження та город. "Ситуація дуже складна. Ми без роботи. Люди, які вироблять гончарні вироби, кераміку, також без роботи", - розповідає жінка. 

Унікальна ситуація склалася тільки в Луцьку. Там ярмарки відкрили навіть раніше за ринки. 

Орієнтовно, у столиці ярмарки запрацюють від наступного тижня. У регіонах діють ситуативно: вирішують залежно від коронавірусної ситуації. 

Кореспондент ТСН Карл Волкогон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація