У МВФ повідомили особливості програми stand-by для України

У МВФ повідомили особливості програми stand-by для України

​​​​​​​Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність та зростання за підтримки міжнародного співтовариства, - йдеться в заяві.

Нова програма допомоги stand-by для України від Міжнародного валютного фонду на загальну суму 3,9 млрд доларів передбачає надання першого траншу негайно у розмірі 1,4 млрд доларів США та перегляд виконання програми для виділення наступних виплат кожні півроку.

Про це йдеться у офіційній заяві на сайті МВФ.

Програма буде зосереджена на 4 пріоритетах:

  1. продовження консолідації бюджету, з метою подальшого зменшення держборгу;
  2. подальше зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу;
  3. посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування;
  4. просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.

"Українська влада успішно відновила макроекономічну стабільність та зростання за підтримки міжнародного співтовариства. Розсудлива фіскальна та монетарна політика, а також гнучкий режим обмінного курсу допомогли зменшити дефіцит фіскального й поточного рахунків.

Резерви були частково відновлені, і впевненість зросла", - заявив перший заступник директора та в.о. голови Фонду Девід Ліптон. 

Нова угода stand-by "забезпечить опору для економічної політики української влади протягом наступного року, зберігаючи останні тенденції економічного зростання та сприяючи ще більш стійкому зростанню".

"Разом з підтримкою Світового банку та ЄC, ця угода допоможе Україні покрити її фінансові потреби", - наголосив він.

Ліптон додав, що імплементація програми "є предметом значних ризиків - як внутрішніх, так і зовнішніх".

"Українська влада зробила важливі кроки для пом'якшення цих ризиків, у тому числі через затвердження надійного бюджету на 2019 рік, підвищення тарифів на газ і опалення та ухвалення законодавства для вдосконалення управління у державних банках.

"

Уряд залишається прихильним бюджетній дисципліни, щоби міцно закріпити тенденцію до зменшення державного боргу. Важливим залишається протистояти тиску щодо збільшення витрат або зменшення податків, одночасно відновлюючи зусилля з покращення управління державними фінансами й адміністрування доходів. Монетарна політика спрямована на зменшення інфляції та відновлення міжнародних резервів в рамках гнучкого валютного курсу. Забезпечення незалежності Центробанку матиме вирішальне значення в цьому сенсі. Наразі докладаються зусилля щодо вирішення проблемних кредитів, відшкодування активів банків, які зазнали невдачі, а також вдосконалення керування державних банків.

Подальший прогрес у здійсненні антикорупційних реформ та приватизації допоможе залучити інвестиції й покращити бізнес-клімат у більш широкому контексті.

Пріоритети включають практичну діяльність антикорупційного суду, приватизацію великих державних підприємств, спрощення нормативних актів, а також просування земельної реформи", - йдеться у повідомленні. 

Повна та своєчасна реалізація програми матиме вирішальне значення для її успіху в контексті складних викликів", - резюмував він.

НБУ очікує в грудні отримати щонайменше 1,4 мільярда доларів від МВФ

НБУ очікує в грудні отримати щонайменше 1,4 мільярда доларів від МВФ

Україна розраховувала на ухвалення радою директорів Фонду рішення про відкриття нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, що завершувалася в березні 2019 року. Передбачається, що програма stand-by обсягом близько $3,9 млрд допоможе Україні підтримувати макростабільність в період проведення президентських і парламентських виборів у 2019 році, коли у країні очікуються пікові виплати за зовнішнім боргом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація