Війна за "святу спадщину": родичі й благодійний фонд не можуть поділити квартири митрополита

Війна за "святу спадщину": родичі й благодійний фонд не можуть поділити квартири митрополита

Фото: УНІАН

Одна зі сторін стверджує, що оригінал заповіту був викрадений.

До редакції програми "Гроші" потрапив таємний список нерухомості покійного голови української автокефальної православної церкви - митрополита Мефодія. Він пішов з життя два роки тому, свій поважний титул носив 15 років.

Наталія Шевчук - голова Фонду митрополита Мефодія - каже, що була здивована, коли побачила в його заповіті тільки своє прізвище: згідно з ним, вона є єдиною спадкоємицею.

Відповідно до документа, у церковника було кілька однокімнатних квартир та земельна ділянка. Експерт з оцінки нерухомості Юрій Новосел каже, що орієнтовна вартість всіх об'єктів нерухомості становить близько півмільйонна доларів - більше десяти мільйонів гривень коштують декілька квартир у Києві, Тернополі, а також земельні ділянки та будинки. За словами Шевчук, за життя митрополита вона наглядала за його квартирами в Тернополі.

У війну за майно вступили рідні брат та сестра митрополита, які вважають, що їхній родич став жертвою аферистів.

Журналісти виявили, що у цій історії справді є багато дивних деталей. Таємничий заповіт був складений у селі Житомирської області, хоча майно митрополита - у Тернополі та Києві. Попри чутки, митрополита у цьому населеному пункті ніколи не бачили, а секретар, яка складала заповіт, відмовилася спілкуватися з журналістами.

Водночас Шевчук стверджує, що оригінал заповіту був викрадений. 

"В один момент мені подзвонили і повідомили, що до квартири зайшла приватна охорона у супроводі сестри владики Мефодія", - розповіла колишня помічниця митрополита. 

Однак в цій справі це був не перший кримінальний випадок. Виявляється, раніше із сейфа митрополита у Тернополі зникли папери на нерухомість та готівка. На думку пані Наталі, це зробила сетра церковнослужителя - Ольга Кондзельська, яка наразі проживає в одному з будинків брата.

Обидві сторони цієї війни за "святу спадщину" запевняють - вичерпного списку спадкового майна ще не бачили. Якщо суд вирішить що заповіт - справжній - нотаріуси відкриють повний перелік майна і побачить його лише пані Наталія. Цілком можливо, що нерухомості у святотця назбирається навіть більше, ніж на півмільйона доларів. 

Якщо суд вирішить, що заповіт підробка - тоді вже розслідуванням займуться правоохоронні органи. А майно, за законом, перейде до найближчих родичів, тобто брата і сестри.

Хто веде війну за спадщину священиків

Хто веде війну за спадщину священиків

Повʼязані теми:

Наступна публікація