Влада розказала про плани щодо зняття мораторію на продаж землі: коли та як

Влада розказала про плани щодо зняття мораторію на продаж землі: коли та як

Фото: УНІАН

Заборона на продаж землі в Україні діє останні 18 років.

Уряд планує запустити ринок землі вже від 1 жовтня 2020 року. Такі терміни озвучив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на зустрічі з аграріями. Доти, обіцяє, законодавчо врегулюють усі земельні питання.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Мораторій в Україні триває вже 18 років. За ці роки налагодилася не одна схема, як обійти заборону. В уряді запевняють - коли вивести ринок землі з тіні, то буде зростання економіки.

Тернопільщина, село Раковець. Тутешні землі люди здають орендатору, який пообіцяв цьогоріч заплатити за пай у 2,5 гектара - 8100 грн. Розрахуватись обіцяв уже цього місяця. Поки всі чекають грошей, обговорюють, а як воно буде, коли мораторій скасують і землю дозволять продавати.

Пан Андрій має трактор, іще й коня, тому свій пай обробляє сам. А от тещин здає в оренду. Він проти скасування мораторію.

"Інвестори заберуть і залишимося без нічого. За кордон заберуть і все".

Ірина - матір дев'ятьох дітей. Вона за скасування мораторію, але свій наділ не продаватиме. Мовляв, ціна буде занизькою. Свій пай продавати не планує – діти ростуть, їм буде.

Баба Палагія наділ продала би. Каже, жити вистачить і з городу.

Уряд планує запустити ринок землі вже з 1 жовтня 2020 року

Уряд планує запустити ринок землі вже з 1 жовтня 2020 року

Кожен має право вільно розпоряджатися своїм майном - затявся тутешній пайовик. Пан Віктор подав позов до Європейського суду. І виграв. Рішення в шухляді вже рік. І ось нині пайовика з Тернопільщини покликали до Києва на зустріч із прем'єром та президентом.

Конференція з аграріями щодо земельної реформи триває в бізнес-центрі "Парковий", більш відомий у народі як вертолітний майданчик Януковича. На вході шикуються люди з плакатами "Ні - продажу землі іноземцям". І саме про це найперше говорить президент.

"Перше і основне – земля належить українцям. У моделі, яку ми пропонуємо з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни або ж українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, – це маячня", - зазначив Зеленський.

Як влада бачить запровадження ринку землі: нинішній орендар матиме першочергове право викупити наділи; малим аграріям відкриють дешеві кредити для купівлі землі.

Щоби не було монополістів, встановити обмеження: одна особа чи компанія не зможе купити більше ніж 35% земель територіальної громади, 15% області, 0,5% країни. Зловживання на ринку відстежуватиме Антимонопольний комітет. Окрім цього скаржитись і повідомляти про порушення рекомендують й усім на гарячу лінію.

Від запуску ринку землі очікують здорожчання наділів ледь не вдвічі, а українська економіка зросте щонайменше на 2%.

Запустити ринок землі планують уже від 1 жовтня наступного року. До цього хочуть ухвалити цілий пакет законів, що стосуються землі.

Аграрії, адвокати та представники різних асоціацій шикуються в чергу, щоби поставити своє запитання. Цікавить, як малим фермерам конкурувати з великими холдингами, і як бути з іноземними компаніями, що вже орендують українські землі.

"Якщо створити в Україні юрособу, яка буде тут сплачувати податки, створювати робочі місця, капіталізуватися, тут немає сенсу забороняти іноземним компаніям, заходити і бути одним із засновників цих юридичних осіб. Модель дискутується", - сказав прем'єр Олексій Гончарук.

У відповідь лунає "Ганьба! Ганьба!".

Мораторій на продаж земель сільгосппризначення триває 18 років. За цей час мільйон пайовиків уже померли, 400 тисяч із них нікому так і не передали свої наділи в спадщину. Схем, як обійти мораторій, за роки напрацювалося чимало. Лишень договорів емфітевзису - це безстрокова оренда землі - за останні декілька років укладено близько мільйона.

Достроково розривати вже укладені угоди оренди, після скасування мораторію, не дозволять.

Інна Боднар, Світлана Павук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація