Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Воістину здорожчав. Як за рік змінилася вартість великоднього кошика

Ціни на продукти зросли на третину.

Зібрати традиційні продукти до великоднього кошика цього року обійдеться в середньому в 506 грн. Це на третину дорожче, ніж було торік.

Традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 129 грн дорожче – тобто на третину (+34,2%). Такі дані розрахунків науковців Інституту аграрної економіки, повідомив директор цієї установи академік НААН Юрій Лупенко.

Вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 80 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від інгредієнтів випічки та її оздоблення. Зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, яєць та родзинок, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств.

Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 102 грн (190-216 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 94 грн з розрахунку 177-200 грн за 1 кг. Порівняно з 2017 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 38,2%, а домашньої ковбаси – на 41,7%.

Найдешевшими складовими будуть яйця (10 штук) – 27 грн (25-29 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.

Зважаючи на здорожчання продуктів харчування та зниження купівельної спроможності населення, в поточному році українці будуть заощаджувати на дорогій частині великоднього кошику. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Заощадження можуть проявитися у використанні більш дешевої продукції або у зменшенні кількості продукту у кошику, підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, Великдень цього року припадає на неділю, 8 квітня.

Великодній кошик, інфографіка
ТСН.ua

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції