Усе "зависло". У Мінфіні ніяк не узгодять меморандум із МВФ та готуються до суду з Росією

Усе "зависло". У Мінфіні ніяк не узгодять меморандум із МВФ та готуються до суду з Росією

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард / Фото: Reuters

"Замороження" програми з МВФ автоматично блокує надання кредитів від інших донорів.

Україна досі не узгодила оновлений меморандум про співпрацю зі своїм найбільших кредитором – Міжнародним валютним фондом. Саме цей документ повинен розблокувати надання чергового траншу в 1,7 млрд доларів США.

"Оновленого тексту меморандуму поки що немає", – зазначив заступник міністра фінансів Артем Шевальов, якого цитує УНІАН. Коли саме відбудеться узгодження документу, посадовець не знає.

Узгодження програми гальмують, як заявила раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, повільні реформи в Україні та млява боротьба з корупцією.

Водночас Мінфін готується до суду з іншим кредитором – Росією – через неповернення Києвом Москві кредитного "боргу Януковича" на 3 млрд доларів.

"Проводиться юридична робота з юридичними радниками, і поки що ми не будемо коментувати", – сказав Шевальов.

Нагадаємо, Україна сподівалася отримати третій і четвертий транші кредиту від МВФ по 1,7 млрд доларів США кожен до кінця 2015 року. Проте Фонд переніс питання виділення на початок 2016-го через проведення місцевих виборів в Україні. Причиною нинішнього відтермінування є скандальна заява міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса про корупцію у владі, лобіювання інтересів та "сіре кардинальство". Він, зокрема, звинуватив нардепа і бізнес-партнера Порошенка Ігоря Кононенка в тому, що той хотів "нав'язати" свою "людину" в заступники міністра економрозвитку. На це крісло ніби претендував Андрій Пасішник із "Нафтогазу". Абромавичус заявив про свою відставку. Справою нині займається Національне антикорупційне бюро України. Ще одна причина "замороження" співпраці з МВФ – політичні чвари у владі та можлива відставка уряду.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила про тимчасове "заморожування" програми кредитування через політично-корупційний скандал в Україні. Майже одразу ж відбулася телефонна розмова з президентом Порошенком, який запевнив у невідворотності проведення реформ, ухваленні парламентом реформаторських законопроектів, а також у боротьбі з корупцією. Сторони домовилися про створення дорожньої карти (графіка) реформ.

Питання виділення грошей "зависло". Водночас це є поганим сигналом і для інших міжнародних кредиторів України. Вони завжди орієнтувалися на МВФ: якщо він дає гроші, то це означає, що Київ виконує свої зобов'язання і проводить реформи. Якщо ж МВФ відтерміновує виділення коштів, то не поспішають й інші фінансові донори.

Загалом, у 2016 році Україна розраховує залучити до 10 млрд доларів США міжнародних кредитів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація