Як Brexit вплине на гривню та економіку України. Прогнози від Нацбанку та Мінекономрозвитку

Як Brexit вплине на гривню та економіку України. Прогнози від Нацбанку та Мінекономрозвитку

Фото: Getty Images

НБУ тримає резерви переважно в доларах та євро.

Голова Нацбанку України Валерія Гонтарева запевняє, що результати референдуму у Великобританії щодо виходу з Євросоюзу та спричинене цією новиною падіння фунта стерлінгів, майже на вплине на міжнародні резерви НБУ. Гонтарева пояснила, що регулятор тримає резерви переважно в доларах США, євро, золоті, а фунтів стерлінгів – зовсім мало.

Про це голова НБУ сказала сьогодні, 24 червня, під час прес-конференції в Києві.

Варто зазначити, що на сьогоднішніх торгах на українському міжбанку євро після новини про Brexit здешевшав майже на гривню.

Заступник Гонтаревої Олег Чурій також переконаний, що Brexit не вплине на гривню. Про це він сказав в коментарі FinClub.

"Моя думка, це ніяк не вплине. Це роздута тема і не має основи. Іде Великобританія чи ні... У будь-якому випадку, повний вихід триватиме протягом семи років. Треба буде перепідписати угоду 20 країн ЄС, 40 країн Асоціації ЄС і 120 країн СОТ", – сказав Чурій.

Він передбачає, що Brexit може бути навіть вигідним для країн, що розвиваються.

"Скоріше навіть навпаки, якщо Brexit не відбудуться, то для країн, що розвиваються, це буде мінусом. Центральні банки розвинених країн будуть проводити більш жорстку політику і підвищуватимуть ставки. А чим вищі ставки, тим це менш вигідно для ринків, що розвиваються. Але це не стосується України, оскільки Мінфін не бере активної участі на ринку, свої потреби у фінансуванні ми закриваємо через міжнародні фінансові організації, і це не залежить від настрою ринку", – пояснив Чурій.

У Міністерстві економічного розвитку та торгівлі вважають, що вихід Великобританії з ЄС істотно не вплине на фінансовий стан України, проте може негативно позначитися на економіці. Зокрема, в частині диверсифікації торгових партнерів. Про це пише УНІАН.

"Формування розривів в європейській зоні має, скоріше, соціально-політичний характер, аніж характер економічної стабільності. Але цей факт може вплинути на зростання економіки в європейській зоні, і це потрібно враховувати в бюджетній політиці, зовнішній торгівлі", – сказав на брифінгу міністр економрозвитку Степан Кубів.

"Ми не очікуємо фінансової дестабілізації", – наголосила перший заступник міністра економрозвитку Юлія Ковалів.

Тим часом через Brexit падають показники фондових ринків та валют у багатьох країнах. Найбільше "лихоманить" валюти та фінансові ринки саме в Європі.

Вихід Британії з ЄС. Процедура

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація