Як і де українцям дізнатися, на яку пенсію розраховувати в майбутньому

Як і де українцям дізнатися, на яку пенсію розраховувати в майбутньому

Фото: Національний банк України

В Україні стартувала пенсійна реформа.

Ухвалена напередодні пенсійна реформа підвищить мінімальний рівень пенсій до 1452 гривень. Це на 140 гривень більше, ніж отримували пенсіонери ще минулого місяця. Упродовж жовтня всі пенсійні виплати перерахують, і вже в листопаді українці отримають справедливі, на думку уряду, гроші. У подальшому пенсії підвищуватимуть щороку з урахуванням рівня інфляції та рівня зарплати в країні.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Пенсійна реформа підвищить рівень пенсій на 140 гривень

Пенсійна реформа підвищить рівень пенсій на 140 гривень

Українці сподіваються дожити до пенсії – на зло Пенсійному фонду. Пам'ятаючи, що санчата варто готувати влітку, журналістка Ольга Кошеленко вирішила пройти цей шлях заздалегідь. Вона, за редакційним завданням, вирушила до свого пенсійного відділення, щоби пройти процедуру реєстрації і дізнатися, на які ж гроші вона може розраховувати зараз.

В принципі дізнатися всі дані про себе можна на сайті Пенсійного фонду. Але щоб створити особистий електронний кабінет, потрібен або особистий електронний підпис, або письмова заява до Пенсійного фонду. Із собою обов’язково мати паспорт та оригінал ідентифікаційного коду. Картка про обов’язкове соціальне страхування вже не потрібна, бо її не використовують, адже є електронний ресурс.

Після реєстрації письмової заяви видають спеціальний код для створення персонального кабінету на сайті. У персональному кабінеті можна бачити всю інформацію, яка є, страхові внески від 2000 року та дивитися свій стаж.

Журналіст ТСН спробувала дізнатись розмір пенсії, яку буде отримувати через 20 років

Журналіст ТСН спробувала дізнатись розмір пенсії, яку буде отримувати через 20 років

Також у Пенсійному фонді можна отримати довідку, в якій вказана вся трудова біографія - у вимірі пенсійних відрахувань. Тобто можна побачити, хто з роботодавців робив відрахування до Фонду, хто ні, хто робив це із мінімальної зарплати. У Пенсійному фонді радять із такими або судитися, або змиритися.

Експерт у пенсійних справах Маріанна Онуфрик говорить, що судитися з роботодавцями через замалі відрахування до Пенсійного фонду немає сенсу, це нервові, але невиграшні справи. Краще подбати, щоб у майбутньому була офіційна зарплата з постійними відрахуваннями до Пенсійного фонду і, відповідно, зростав страховий стаж - це усе, що вплине на майбутню пенсію. Якщо, звичайно, доти все 100 разів не зміниться. Маріанна радить стежити за цими цифрами на сайті Фонду.

"У нас були в законодавстві такі умови, які дозволяли сплачувати третину від мінімального внеску і таким чином один місяць стажу зараховувався, коли людина працювала три місяці", - говорить член громадської ради при Пенсійному фонді Маріанна Онуфрик.

Ще одна ексклюзивна можливість - накопичувати через приватні пенсійні фонди. Тоді на заслуженій пенсії можна отримувати гроші з кількох джерел. Звісно, якщо недержавний пенсійний фонд вас переживе.

Повʼязані теми:

Наступна публікація