Які вимоги кредитування, чи є обмеження для ФОПів та чому банки відмовляють військовим: Марченко про іпотеку під 7%

Які вимоги кредитування, чи є обмеження для ФОПів та чому банки відмовляють військовим: Марченко про іпотеку під 7%

Фото: УНІАН

За прогнозами Мінфіну, у 2021 році програмою зможуть скористатися близько 5 тисяч сімей. 

Понад 1 млн українських сімей не мають власного житла або потребують поліпшення житлових умов. В уряді сподіваються, що ситуацію може поліпшити програма доступного іпотечного кредитування під 7%. Вона вже запрацювала від 1 березня.

Хто може скористатися програмою, які є вимоги до позичальників, чи є можливість у ФОПів отримати кредит та чому банки відмовляють військовослужбовцям ЗСУ, про все це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів міністр фінансів України Сергій Марченко.

Мета програми

Так, за словами міністра, основною метою програми доступного житла під 7% є відновлення в країні ринку іпотечного кредитування, який до цього часу був "мертвим".

"Наше завдання розблокувати іпотечне кредитування. Ідея цієї програми не покрити усю потребу в іпотечних кредитах і не забезпечити усіх житлом. Роль держави трошки в іншому. Ми маємо інші потреби  - соціальна сфера, військова забезпечення, капітальні видатки", - пояснив Марченко.

Як працюватиме програма 

Громадянин, який братиме участь у програмі, сплачуватиме 7% за кредитлом, а оскільки відсоткова ставка українських банків вища, то різницю сплачуватиме держава. Наразі іпотеку під 7% в Україні видають сім банків, серед них три державні, їхній перелік, можна знайти на сайті Фонду розвитку підприємництва. За словами Марченка, долучитися до програми готові ще дванадцять банків, оскільки для них це вигідно, бо держава бере на себе частину ризиків. 

"Програма працює з метою компенсації міжвідсоткової ставки, яка є на ринку до 7%. Тобто держава сплачує різницю. Це дозволить громадянам безболісно отримати кредити, які є. Оскільки, дійсно, 15-20% - це шалені відсотки і це не вигідно, іпотечний ринок був мертвий", - зазначив очільник Мінфіну та додав, що перший внесок становить не більше 15% від загальної вартості житла і звертатися потрібно саме до уповноважених банків.

Вимоги до позичальників

"Пакет документів стандартний - нічого особливо. Це заява, довідка про доходи, членів сім’ї. Далі визначається об'єкт нерухомості, у який буде інвестуватися. Є обмеження по віку - на момент погашення кредиту людині має бути не більше 70 років. Є певна планка по доходам - це не вище 10 мінімальних заробітних плат у регіоні, в якому ви живете.  Ця програма для тих, хто не може купити собі житло", - говорить Сергій Марченко та наголошує, що взяти в іпотеку можна житло, яке введено в експлуатацію після 2018 року.

Тобто це соціальна програма, оскільки нею скористатися можуть далеко не всі, оскільки є обмеження за доходами. Тобто, хто заробляє багато, той не має можливості отримати кредити під 7%. Ба більше, говорить міністр, є обмеження і по житловій площі - 50 м кв.  на сім'ю, 20 м кв. на кожного члена. 

Чи можуть скористатися програмою ФОПи

За словами Марченка, конкретних заборон, що ФОПам не можна видавати кредити - немає, є лише обмеження у доходах. Тобто, якщо їхній дохід достатній, щоб купити квартиру самостійно, тоді їм не можна скористатися цієї програмою.

Чому банки відмовляють у кредитуванні на житло військовослужбовцям ЗСУ

Як розповіли глядачі "Сніданку з 1+1", що після виходу постанови Верховного суду, що під час особливого періоду військовим не нараховуються штрафні санкції та пеня, банки їм відмовляють у будь-якому кредитуванні, зокрема і іпотечному. 

На запитання: "Що робити військовослужбовцям?", Марченко відповів, що для цієї категорії громадян діють інші програми і Мінфін ще додатково планує запровадити фінансовий лізинг, а за потреби уряд готовий внести зміни і до програми під 7%. Міністр також назвав таку відмову банків неправомірною.

"Це неправомірна відмова. У частині військовослужбовців є окремі програми, які здійснює Міноборони. Ми будем запроваджувати житло у фінансовий лізинг. Наразі вона вже діє для поліцейських і намагатимемося її розповсюджувати на військових і на інші категорії бюджетників. Ви заключаєте контракт. 20 років працюєте і 20 років виплачуєте житло. Після цього ви отримуєте житло у власність. А окремо цей випадок ми вивчимо - якщо потрібні якісь зміни, то ми їх внесемо", - заявив Марченко.

Очільник Мінфіну припустив, що причиною відмов може бути суб'єктивна позиція банків, однак запевнив, що таку ситуацію можна врегулювати на рівні рішення уряду.

Нагадаємо, 27 січня 2021 року Кабінет міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних по іпотечних кредитах, наданих позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків Фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

15 лютого уряду ухвалив зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими, зокрема, спростив критерії для позичальників. Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче збудувати будинок самостійно.

Сергій Марченко: хто, де і як отримає іпотеку під 7%

Сергій Марченко: хто, де і як отримає іпотеку під 7%

Повʼязані теми:

Наступна публікація