Якщо РФ провалить "Північний потік-2", то вона буде домовлятися із Києвом - Зеркаль

Якщо РФ провалить "Північний потік-2", то вона буде домовлятися із Києвом - Зеркаль

Фото: УНІАН

У 2019 році завершується термін дії контракту на купівлю і транзит природного газу, укладеного в 2009 році між "Газпромом" з НАК "Нафтогаз України".

Якщо РФ не реалізує проект "Північний потік-2", то вона буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС територією України.

Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, - пише Українська правда

Мовляв, у ЄС можуть створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу, аби "Газпром" не користувався жодними привілеями.

Компанії, що беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2", можуть потрапити під санкції США

Компанії, що беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2", можуть потрапити під санкції США

«Потім ЄС вже зможуть купувати газ у "Газпрому" не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а "Північний потік-2" - думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати", - зауважила заступник міністра.

"У 2019 році завершується термін дії контракту на купівлю і транзит природного газу, укладеного в 2009 році між "Газпромом" з НАК "Нафтогаз України". І тому ми зараз усі працюємо над тим, щоб були нові контракти, і щоб ці нові контракти були відповідні до Третього європейського енергопакету, і давали всім доступ до нашої труби, включаючи "Газпром".

Але "Газпром" має резервувати собі певну кількість газу, яку вони збираються транспортувати через територію України, і це, мабуть, має бути не "Газпром", а та компанія, яка буде відповідати за транспортування газу в Європу", - зауважила Зеркаль. 

"Що стосується того, наскільки у нас сильні позиції, буде також залежати від того, чи буде до кінця 2019 року цей другий Північний потік, якщо його не буде, то РФ буде змушена піти з нами на переговори і вести ці переговори, включаючи наше законодавство", - заявила дипломат. 

Третій енергетичний пакет - це правила, які застосовуються в Євросоюзі до всіх операцій на ринку газу. 

Водночас, на її переконання, "Газпром" не хоче таких змін у правилах.

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Нагадаємо, що у Держдепі США наголосили, що у рамках підписаного минулого літа президентом Дональдом Трампом закону потрапити під обмеження можуть європейські компанії, що беруть участь у зведенні газогону.

Він з'єднуватиме російські родовища із європейськими споживачами - і йтиме по дну Балтійського моря, в обхід України. У Держдепі США вважають, що другий "Північний потік" підриває енергетичну безпеку Європи. І дасть Росії ще один засіб для тиску на європейські країни, особливо на Україну.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація