ЄС дозволив Хорватії та Болгарії почати процес вступу до єврозони - ЗМІ

ЄС дозволив Хорватії та Болгарії почати процес вступу до єврозони - ЗМІ

Фото: Pexels

Остаточно перейти на євро ці країни зможуть не раніше ніж 2023 року.

У Європейському союзі погодилися допустити Хорватію і Болгарію до механізму валютного курсу ЄС ERM-2. Наступний крок після цього - допуск до єврозони.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Офіційну заяву про це можуть зробити у неробочий час або у вихідні, щоб попередити спекуляції на ринку, кажуть джерела. Однак європейські чиновники заявили, що рішення неминуче. Остаточну підтримку на початок вступу до єврозони мають надати міністри фінансів ЄС.

Це буде перше розширення єврозони, починаючи від 2015 року. Тоді валюту євро на своїй території запровадила Литва.

Зазначається, що у разі приєднання країн до механізму обмінного курсу ERM-2, вони залишаються в ньому близько двох років, перш ніж почати практичну підготовку до вступу до єврозони. Сам процес вступу займає приблизно ще один рік, тому остаточно перейти на євро Болгарія і Хорватія зможуть не раніше ніж 2023 року. 

Нагадаємо, Хорватія ще 2013 року взяла на себе зобов'язання приєднатися до єврозони. Тоді прем'єр Хорватії Андрій Пленкович заявив, що його країна має намір стати членом єврозони протягом наступних семи-восьми років.

До єврозони входять країни, переважно розташовані в Європі, які запровадили євро як основну грошову одиницю. Учасниками єврозони можуть бути країни, які не входять до Євросоюзу і не є його членами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація