ЄС готується до газової війни з Росією – El Pais

ЄС готується до газової війни з Росією – El Pais

ЄС готується до газової війни з Росією / Фото: gbgalsgallery.com

Брюссель готує стрес-тести, які покажуть, наскільки Євросоюзу буде тяжко жити без російського газу.

В той час, як Росія погрожує Україні переведенням на передоплату за газ, Євросоюз готується до нової енергетичної війни з Кремлем.

Про це сьогодні пише іспанська газета El Pais. Видання зазначає, що у випадку відключення України від постачання газу з Росії, це обов'язково відчує вся Європа.

"Щоб пом'якшити проблему, Єврокомісія представила комплекс заходів, покликаних знизити зовнішню енергетичну залежність, переважно залежність від Росії", - йдеться в статті.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що ЄС не проти стабільних відносин з постачальниками енергії, але "неможна ставати жертвами політичного і комерційного шантажу".

Відомство Еттінгера планує для початку провести стрес-тести, щоб об'єктивно оцінити, що станеться в країнах ЄС, якщо вони залишаться без російського газу. Ці тести належить провести до зими. Однак наразі вони не готові.

В Єврокомісії пояснюють, що існує два варіанти проведення такого оцінювання ризиків: протестувати весь Євросоюз чи лише 6 країн-учасниць, які на 100% залежать від енергоносіїв з Росії.

"Вивчивши результати тестів, Брюссель повинен створити механізми дій в екстрених випадках. Одне із короткострокових рішень – нарощування запасів газу. І як не дивно, але це буде вигідно "Газпрому", в якого ЄС масово буде закуповувати газ для сховищ", - йдеться в статті.

Крім того, Брюссель також хоче знизити споживання газу в деяких сферах. Наприклад, для опалення осель європейців. Крім того, в ЄС розроблять механізми реверсу газу, щоб країна з надійним постачальником могла у екстреному випадку забезпечити газом іншу країну, яка залежна від російського палива.

Стосовно довгострокової перспективи Єврокомісія затвердила ідею прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска про централізацію закупок електроенергії для всього ЄС.

"В країнах, які найменше залежать від "Газпрому", ціни на газ найнижчі. Ідея в тому, щоб прийти до єдиного ринку, щоб дозволить вирівняти ціни", - пояснив єврокомісар Еттінгер.

Нагадаємо, що наступного вівторка Росія може перекрити газовий вентиль для України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація