Єврокомісія відреагувала на газовий шантаж Росії

Єврокомісія відреагувала на газовий шантаж Росії

Фото: Getty Images

Наразі постачання газу в ЄС є стабільним та нормальним.

Європейська комісія готова співпрацювати з Києвом та Москвою для врегулювання ситуації з постачанням до України російського газу.

Про це сьогодні у Брюсселі повідомила речник ЄК Анна-Каіса Ітконен, пише УНІАН.

«Українська влада поінформувала нас щодо можливої надзвичайної ситуації в українській газовій транзитній системі. Ми серйозно сприйняли це занепокоєння. І ми готові працювати з українською та російською владою», - сказала вона.

За словами Ітконен, вчора віце-президент ЄК з енергетичних питань Марош Шефчович спілкувався з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який просив його «активізувати консультації стосовно можливих тристоронніх переговорів з РФ та Україною».

«Як завжди, Єврокомісія готова спростити такі переговори, якщо є запит від двох сторін. Сьогодні віце-президент контактуватиме з міністрами з питань енергетики України та Росії для обговорення ситуації», - додала речник.

Усі навчальні заклади України припиняють роботу через нестачу газу для опалення

Усі навчальні заклади України припиняють роботу через нестачу газу для опалення

Разом з тим Ітконен повідомила, що наразі «постачання газу в ЄС є стабільним та нормальним».

«Але ми спостерігаємо за ситуацією», - додала вона.

За даними Ітконен, обсяги запасів газу в українських сховищах зараз становлять менш як 10 млрд куб. метрів. За словами речника, це «дуже добре для цієї пори року».

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на п`ять діб запровадив національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці через дії російського «Газпрому». Росія знизила майже на 20% тиск у газовій трубі, якою територією України постачає блакитне паливо до Європи. Також "Газпром" повернув "Нафтогазу" гроші за газ, постачання якого мали відновити від 1 березня, після дворічної перерви. Також РФ досі не виконала рішення Стокгольмського арбітражу, відповідно до якого має сплатити Києву 2,56 млрд доларів. Щоденна пеня становить до півмільйона доларів. Міністерство закордонних справ України вже офіційно повідомило Євросоюз про проблеми з тиском газу в трубі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація