Експерти кажуть, що цінники в крамницях уже наблизилися до рівня ЄС, на відміну від доходів громадян.
Україна стала лідером з підвищення цін на продукти харчування серед країн Європи. За рік споживчий кошик українців подорожчав більш як на 15%, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.
Цього року лідером здорожчання стало сало. За даними державної статистики, ціна на національний продукт зросла на 67%, свинина додала 47% вартості, яловичина зросла на 34%. У Києві місцями за сало правлять 330 грн за кіло – пояснюють, що це домашній продукт і вартує цих грошей. "Дуже подорожали корма, пальне", - мотивують продавці.
Експерти ж озвучують іншу причину – дефіцит. "Найнижче поголів’я – один з важливих українських факторів. Зараз в Україні найнижче поголів’я великої рогатої худоби і свиней", - твердить фахівець сільськогосподарських і продовольчих ринків Андрій Панкратов. Тому дорожчає не лише м’ясо, а й похідні продукти тваринництва – молоко і кисломолочні продукти. Середній показник їх зростання складає 30%. "Інфляція за рік склала 16% з жовтня минулого року по жовтень теперішнього. При цьому, якщо ми подивимося на продукти харчування, перш за все соціальні, основні – овочі, то ціна на них зростала значно більш високими темпами", - констатував гендиректор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Вартість українських харчів зростає швидше від зростання пенсій і зарплатні, і вже впритул наближається до європейських показників. Винятком є гречка, яка подешевшала на чверть, а цукор, яйця і олія залишилися майже при своїх цінах. Натомість українські фрукти дорожчають швидше за африканські банани.
Тим часом президент Петро Порошенко заявив, що Україна демонструє досягнення макроекономічної стабільності та тенденцію до економічного зростання. За його словами, за шість місяців 2017 року реальний ВВП збільшився на 2,5%, за підсумками дев’яти місяців цього року інфляція становила лише 10,2%.
Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко