Євросоюз попросив Україну про консультації щодо заборони експорту кругляка

Євросоюз попросив Україну про консультації щодо заборони експорту кругляка

Фото: УНІАН

У Брюсселі вважають мораторій порушенням Угоди про асоціацію.

Євросоюз офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо заборони експорту необробленої деревини.

Про це 16 січня заявила Єврокомісія.

У Брюсселі вважають, що мораторій на експорт деревини є порушенням Україною ключових торговельних положень Угоди про асоціацію, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт.

"Хоча ЄС рішуче підтримує легітимні заходи, що вживаються державами для збереження лісів і боротьби з незаконною вирубкою, ЄС неодноразово заявляв, що заборона експорту Україною не може вважатися відповідним чи ефективним заходом для цієї мети і неодноразово пропонував співпрацю в галузі збереження та управління лісами", – йдеться у повідомленні.

Єврокомісія зазначає, що консультації є першим кроком у вирішенні суперечки, і сподівається, що під час цих консультацій питання щодо експорту деревини можна буде успішно вирішити.

Нагадаємо, у березні 2017 року Євросоюз заявив, що готовий виділити Україні транш у 600 млн євро, розраховуючи на те, що уряд і парламент України зможуть виконати ключову умову — зняти заборону на експорт лісу-кругляку, введену 2015 року терміном на 10 років.

Минулого року стало відомо, що з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини ніж із будь-якої іншої країни світу і більше ніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. За даними експертів, майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження, найчастіше, під надуманим приводом санітарних рубань.

В Україні можуть скасувати заборону на експорт деревини

В Україні можуть скасувати заборону на експорт деревини

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація