Євросоюз виділить Україні 1 мільйон євро на розвиток "зеленої" енергетики

Євросоюз виділить Україні 1 мільйон євро на розвиток "зеленої" енергетики

Фото: Держенергоефективності

Держенергоефективності розпочало спільний проект з австрійсько-італійським консорціумом.

Євросоюз виділить 1 млн євро на реалізацію однорічного проекту Twinning "Розвиток відновлюваної енергетики в Україні". Його розпочали втілювати австрійсько-італійський консорціум та Держенергоефективності.

У межах проекту експерти ЄС нададуть рекомендації Держенергоефективності та іншим зацікавленим сторонам щодо приведення українського законодавства у відповідність до європейського, поділяться досвідом стосовно збільшення частки відновлюваних джерел енергії і стимулювання "зелених" інвестицій.

"Зараз ЄС лідирує у глобальному переході до чистої енергії. Наші держави-члени мають досвід підтримки сталого розвитку відновлюваної енергетики та визначення найкращих шляхів інтеграції відновлюваних джерел енергії в енергетичний ринок. Ми прагнемо принести цей досвід в Україну і допомогти Україні у створенні необхідних основоположних умов для розкриття свого величезного потенціалу у сфері відновлюваної енергетики", - зазначив перший радник Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур.

Партнери проекту разом розроблятимуть проекти змін до українського законодавства, щоб привести його у відповідність до положень Директиви ЄС про відновлювані джерела енергії і спільно працюватимуть над реалізацією урядових планів дій у сфері відновлюваної енергетики. Зокрема, проект підготує низку рекомендацій, спрямованих на зменшення існуючих регуляторних та нерегуляторних бар'єрів у секторі, зокрема ті, які пов'язані з доступністю інформації для широкого загалу. Проект також розробить методологію збору даних та допоможе покращити організацію звітування в рамках Національного плану дій з відновлюваної енергетики. У ході проекту буде організовано декілька відкритих семінарів та заходів для зацікавлених сторін.

Проект Twinning "Розвиток відновлюваної енергетики в Україні" виконують австрійський енергетичний регулятор E-Control, Енергетичне агентство Австрії, Агентство екології Австрії, Міністерство сталого розвитку та туризму Австрії та італійський дослідницький інститут EURAC Research у партнерстві з Держенергоефективності. Грант на реалізацію проекту становить 1 млн євро, строк реалізації - 15 місяців.

"Енергетична незалежність України є ключовим питанням національної безпеки. Завдяки законодавчим змінам, впровадженим протягом останніх 5 років, у відновлювану енергетику України вже інвестовано близько 2,5 мільярда євро. Я впевнений, що наша співпраця з Австрією та Італією буде успішною. Ми зацікавлені в європейському досвіді, технологіях, інноваціях та інвестиціях для розвитку відновлюваної енергетики», - сказав голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Нова директива ЄС з відновлюваної енергетики встановлює обов'язкову мету - як мінімум 32% всієї енергії в ЄС до 2030 року має вироблятися із відновлюваних джерел.

Частка "чистої" енергії в кінцевому енергоспоживанні в Україні збільшилася за останні роки в півтора раза: із майже 4% у 2014 році до 6,7% у 2017-му. Енергетична стратегія України, затверджена урядом, передбачає що показник має зрости до 25% енергії з відновлюваних джерел до 2035 року.

У дію вступив перший етап енергетичної реформи

У дію вступив перший етап енергетичної реформи

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація