Юристи прокоментували офшори Порошенка: ніякого криміналу, тільки траст

Юристи прокоментували офшори Порошенка: ніякого криміналу, тільки траст

Офшори Порошенка не забрали з України ані копійки, твердять фахівці / Фото: Reuters

Озвучені підприємства не ухилялися від сплати податків і взагалі не провадили комерційної діяльності.

Серед осіб, які фігурують у розслідуванні в справі про "панамські документи", є і президент України Петро Порошенко. На нього зареєстровано три офшорні компанії, створені під кондитерський бізнес "Рошен", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Щоправда, компанії існують лише номінально – ніяких бізнес-операцій вони не проводили. Як пояснили ТСН фінансові аналітики, їх створили саме для того, щоби передати активи президента в управління міжнародній корпорації "Ротшильд".

Офшорну компанію з назвою Called Prime Asset Partners Ltd на британських Віргінських островах Порошенко організував у серпні 2014 року, тобто коли вже став президентом України. У реєстраційних документах зазначено, що створюється вона для кондитерського бізнесу "Рошен", а фінансуватиметься з комерційної діяльності.

Президент України Петро Порошенко серед осіб, чиї імена у панамських списках

Президент України Петро Порошенко серед осіб, чиї імена у панамських списках

Юрист Анатолій Родзинський стверджує, що фірма була потрібна саме для того, щоби передати бізнес в управління Ротшильдам.

"Трасти, а саме – довірча передача – можлива тільки за англійським правом. Це можливо в Англії, США, Австралії та в англійських колоніях, котрими є Віргінські острови. Неможна передати в траст якесь майно в Німеччині, у Франції, в інших країнах. У цій передачі немає ухилення від сплати податків узагалі ніякого", - твердить юрист ГО "Реформи проти корупції".

Юридичні радники Порошенка підтверджують – оффшор створили винятково заради передачі власності у сліпий траст. Акції не мали номінальної власності, тому їх і не вказали у декларації. Податки обіцяють платити.

Утім головна принада офшорів – таки можливість уникнути оподаткування. Якби Ротшильди знайшли покупця на "Рошен", відсоток із продажу Україна не отримала б.

"На віргінських островах нульова ставка на оподаткування на доходи корпорацій на продаж. Тому якщо президент затіяв зчинити величезний продаж своїх активів, то кращого варіанту, щоб мінімізувати податки до нуля, неможливо було знайти", - вважає журналіст-розслідувач Дмитро Гнап.

PanamaPapers

Нагадаємо, що документи, які "витекли" з компанії Mossack Fonseca, стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи опинилися в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) та Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох людей, пов'язаних з Україною - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммада Захура – британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Щодо президента України, то, згідно із розслідуванням, попри свої обіцянки, він досі не передав свої активи у траст, але почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація