З України на заробітки виїхав один мільйон громадян: куди їдуть і чому не хочуть повертатися

З України на заробітки виїхав один мільйон громадян: куди їдуть і чому не хочуть повертатися

Фото: Reuters

В Україні починає відчуватися голод на працівників.

За 2017 рік один мільйон українців виїхали за кордон.

Більшість із них залишили країну в пошуках заробітку, зазначається у "Сніданку з 1+1". За даними компаній, які працевлаштовують за кордоном, серед мігрантів удвічі зросла частка студентів та людей старшого віку.

Найбільше громадян України в Польщі, Чехії, Угорщині, Італії та Німеччині. Вони їдуть туди не лише за заробітком.

Наразі в середньому 100 тисяч українців щомісяця стають трудовими мігрантами, повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін. Десятки автобусів до ЄС щодня вирушають із автовокзалів Києва, а найбільше - із західних областей.

"Кількість значно зросла. Їдуть чоловіки, жінки, сімейні пари, студенти. Дуже багато людей після 50 років, які хочуть працювати", - повідомила менеджер компанії з працевлаштування за кордом.

90% українців влаштовуються на роботу, що не потребує спеціальної кваліфікації. Часто людям за короткий термін доводиться опанувати новий фах:

"Не сподівайтесь, що потрапили до Німеччини і у вас тут буде манна небесна. Потрібно себе зарекомендувати. Ви можете приїхати один місяць заробити, а на другий місяць поїхати додому".

Сьогодні третина українців своє краще майбутнє пов’язує із переїздом до іншої країни. Ще два роки тому ця цифра була майже вполовину меншою. При цьому шанси успішно працевлаштуватися тоді були вищими.

Сергій, який раніше мешкав на Буковині, наразі живе в Іспанії. Відчуття свободи та можливість багато подорожувати стали вирішальними у рішенні переїхати.

"Еміграція - нове життя. Почуваєшся вільно, тому що немає кордонів в ЄС. Купуєш квиток на літак. Не думаєш про візу. Іспанці дуже толерантні до іноземців", - розповів емігрант.

Три роки знадобилося Сергієві на підтвердження диплому та вивчення мови. Зараз чоловік має свою стоматологічну клініку і гідний за європейськими мірками заробіток. Він не збирається повертатися до України.

"Як тільки почав працювати, медична страховка забезпечена. Не думаєш, що має бути, якщо з тобою щось станеться. Я взагалі в Іспанії не стежу за курсом валют. Курс євро абсолютно не впливає на ціни в супермаркетах", - додав чоловік.

За даними аналітиків Міжнародного кадрового порталу HeadHunter, в Україні почався кадровий голод. Тож усе більше українських компаній заманюють фахівців більшими зарплатами. За останній рік додали в середньому 10%. Аналітики прогнозують, що 2018 року це зростання буде ще більшим.

Повʼязані теми:

Наступна публікація