За рік цукор та яйця в Україні стали дорожчими наполовину: які причини рекордного зростання цін

Дата публікації
Перегляди
828
Поділитись:
WhatsApp
Viber
За рік цукор та яйця в Україні стали дорожчими наполовину: які причини рекордного зростання цін

Фото: Pexels

Порівняння робили з січнем 2020 року.

Цукор, яйця та олія стали рекордсменами у річному зростанні цін

Такі дані опубліковані в аналітичному огляді інфляції за січень 2021 року від Київської школи економіки.

Так, цукор та яйця в Україні за рік подорожчали на понад 50% (цукор — 54,7%, яйця — 52,3%), вартість олії зросла на 25,6%. Зазначається, що основною причиною подорожчання є зниження пропозиції сировини (буряків та соняшнику), а також подорожчання кормів для птиці (зернові).

Зазначається також, що  індекс споживчих цін за січень 2021 року зріс на 1,3% та на 6,1% у річному вимірі (5,0% у грудні). За вирахуванням сезонної складової споживчі ціни збільшилися на 1,0%, що є значним зростанням як для одного місяця.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вже навесні в Україні подорожчають зернові, овочі та фрукти, а також м'ясо. А загальна інфляція становитиме близько 7-8%.

Новини тижня: чому подорожчали продукти в українських супермаркетах

Новини тижня: чому подорожчали продукти в українських супермаркетах
Наступна публікація