За рік інгредієнти на культовий салат олів'є здорожчали на чверть. Інфографіка

Приготування кілограму страви нині обійдеться в 42,5 гривні.

Протягом останнього року здорожчали всі продукти, які потрібні для приготування салату олів'є, що є традиційним на багатьох столах під час різдвяно-новорічних свят.

У відсотковому вираженні найбільше додали в ціні морква та мариновані огірки – нині вони коштують у півтора раза дорожче, ніж рік тому. Про це у Facebook повідомив керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

 Під час визначення "індексу олів'є" брали до уваги ціни на соціальні продукти за даними Держстатистики, а на інші інгредієнти – за цінами на ринку "Дніпро" на Борщагівці в Києві.

Ціни на продукти для приготування салату олів

Продукти

Вага

Ціна на 21.11.2016

Ціна на 28.11.2017

Картопля

600 грамів

2,9 грн (4,9 грн/кг)

3,5 грн (5,8 грн/кг)

Морква

250 грамів

1 грн (3,9 грн/кг)

1,6 грн (6,4 грн/кг)

Цибуля

200 грамів

0,8 грн (4,2 грн/кг)

1 грн (5 грн/кг)

Ковбаса варена

600 грамів

35,8 грн (59,8 грн/кг)

44,9 грн (74,8 грн/кг)

Яйця

5 штук

9,7 грн (19,5 грн за десяток)

11,9 грн (23,8 за десяток)

Огірки солоні

500 грамів

15,3 грн

24,3 грн

Консервований зелений горошок

420 грамів

21,2 грн

23,6 грн

Майонез

270 грамів

14,3 грн

16,7 грн

ЗАГАЛОМ

Майже 3 кг

101 грн

127,5 грн

"Своїм ім’ям та заодно і своїй появі салат олів’є завдячує талановитому французькому кулінару Люсьєну Олів’є. Мало хто знає, що спершу Люсьєн Олів’є придумав страву під назвою "майонез із дичини", для приготування якої на блюдо викладалось шматочками філе рябчиків та куріпок, перемішане з кубиками желе з бульйону. Поруч лежали варені ракові шийки, политі спеціальним соусом, а в центрі накладалась маленька гірка з картоплі та маринованими артишоками, прикрашена рубленими яйцями, які насправді не призначались у їжу, а були лише елементом декору. Тому наш традиційний олів’є відрізняється від того, який приготував відомий шеф-кухар", - зазначає Дорошенко.

салат олів'є
ТСН.ua

 

Залиште свій коментар

Наступна публікація