За рік вартість окрошки зросла на 6%: у скільки обійдеться приготування літнього супу

Дата публікації
Перегляди
1402
За рік вартість окрошки зросла на 6%: у скільки обійдеться приготування літнього супу

djurenko.com

Приготування каструлі окрошки коштує 102,9 грн.

За рік приготування окрошки зросло в ціні на 6% - від 96,9 грн до 102,9 грн за каструлю.

Про це свідчать середні ціни великих продуктових мереж, повідомив голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко у Facebook.

Фахівці порахували вартість продуктового набору, який складається з 1,5 літрів білого квасу, виготовленого в домашніх умовах, сметана жирністю 10% - 350 грамів, відварної яловичини – 300 грамів, картоплі й огірів – по 300 грамів, курячих яєць – 4 штуки, зеленої цибулі, кріпу та петрушки – по 10 грам.

За рік подешевшали яйця, кріп і петрушка. Яйця впали у ціні на 24%. Торік чотири штуки коштували 13 грн, цьогоріч – 9,9 грн. Кріп і петрушка подешевшали на 7% і 10 грамів коштують 1,4 грн.

Найбільше за рік подорожчала картопля – на 70%. У травні минулого року 300 грамів коштували 2,65 грн, а зараз – 4,5 грн.

На 35% - до майже 2 грн - подорожчала зелена цибуля. Вартість свіжого огірка зросла на 18% - від 8,3 грн до 9,8 за 300 грамів.

Приготування домашнього квасу зараз у середньому обійдеться 11,5 грн, торік – 10,3 грн. Сметана вагою 350 грамів жирністю 10% коштує 21,7 грн, у минулому році – 20,1 грн.

За 300 грамів яловичини слід викласти 40,8 грн. За рік м'ясо зросло в ціні на 7%.

"Інгредієнт окрошки, який найбільше подорожчав, це картопля – 70%. За рахунок трьох складових літнього супу, які подешевшали за рік у торговельних мережах, зростання вартості відбулося лише на 6% при споживчій інфляції за рік, від квітня 2018 до травня 2019 року, 8,9%", - повідомив Дорошенко.

Як повідомлялося раніше, за рік в Україні традиційний борщ із м’ясом зріс у ціні на 41%, а пісний – у 2,4 рази. Для розрахунку взяли найпростіший рецепт борщу: свинячі ребра – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, вода – 3л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200гр, головка часнику – 50г. Пісний борщ рахували за таким самим рецептом, але без м’яса та сметани. 

Скільки зараз коштує борщовий набір з молодих та старих овочів

Скільки зараз коштує борщовий набір з молодих та старих овочів

 

Наступна публікація