Західне лобі Фірташа. Хто відбілює репутацію українського олігарха

Західне лобі Фірташа. Хто відбілює репутацію українського олігарха

Вплив і репутація Фірташа ослабли / Фото: Reuters

Український олігарх готовий інвестувати мільйони у відмивання своєї репутації.

Народний депутат Сергій Лещенко опублікував список "агентів" на Заході українського мільярдера Дмитра Фірташа, який перебуває в Австрії.

Стаття політика була опублікована на ресурсі Eurozine. У ній зазначається, що Фірташ був одним із найбільш наближених до колишнього президента України Віктора Януковича, інформує "Українська правда".

Раніше інтереси бізнесмена нібито представляли Сергій Льовочкін, Юрій Бойко та Євген Бакулін.

Як відомо, вплив і репутація Фірташа ослабли після підозри у зв'язках із російською організованою злочинністю. Зараз у ряді країн Заходу для відстоювання інтересів олігарха працюють лобісти, серед яких є і діячі культури.

Лобісти Фірташа / Фото: Українська правда

В австрійську групу лобістів Дмитра Фірташа входять колишні високопоставлені чиновники уряду та структур ЄС.

Міхаель Шпінделеггер - міністр закордонних справ Австрії у 2008-2013 роках, віце-канцлер Австрії в 2011-2014 роках, міністром фінансів Австрії в 2013-2014 роках.

Шпінделеггер є однією з ключових фігур для реставрації репутації одіозного українського олігарха, який виступає керівником створеної в 2015 році організації "Агентство модернізації України".

"Агентство" було засновано у помпезній обстановці палацу Ferstel, де Фірташ оголошував про $ 300 мільярдів, які будуть залучені в економіку України, і про новий "План Маршалла".

Старт ініціативи "Агентство модернізації України" супроводжувався зорепадом імен колишніх та чинних політиків, які нібито погодилися туди вступити.

Гюнтер Ферхойген - єврокомісар із питань розширення в 1999-2004 роках, єврокомісар із питань підприємництва і промисловості у 2004-2010 роках. Ферхойген погодився працювати на Фірташа у рамках організації "Агентство модернізації України".

Іншим директором цього підприємства є колишня помічник Ферхойгена Петра Ерлер.

Дітер Бемдорфер - міністр юстиції Австрії в 2000-2004 роках. Саме він очолює австрійський бастіон Фірташа. Бемдорфер – особистий адвокат олігарха, а очолювана ним команда юристів досягла потрібного Фірташу рішення суду першої інстанції про невидачу США.

У Великобританії на Фірташа працюють навіть представники парламенту.

Річард Спрінг або Лорд Рісбі - член Палати лордів парламенту Великобританії. Він з березня 2015 року значиться засновником "Агентства модернізації України".

Також він на пару з Робертом Шетлер-Джонс є директором British Ukrainian Society, яка була створена в лютому 2007 року як приватна організація. Ця організація – агент впливу Фірташа у Великобританії.

Джон Віттінгдейл - член Палати громад парламенту Великобританії з 1992 року, міністр у справах культури, медіа та спорту з 2015 року. Віттінгдейл колишній глава групи співпраці з парламентом України. Він неодноразово відвідував заходи за кордоном, рахунки за якими оплачувалися British Ukrainian Society.

Він також був присутній на форумі "Ukraine Tomorrow" у березні 2015 року у Відні, на якому було оголошено про створення "Агентства модернізації України". За останні п'ять років British Ukrainian Society виплатив  Віттінгдейлу близько 15 тисяч фунтів для покриття його подорожей, про що свідчать звіти депутата на сайті британського парламенту.

Тім Белл, або Лорд Белл - засновник піар-компанії Bell Pottinger, колишній політичний консультант Маргарет Тетчер. Він надає піар-підтримку Фірташу. Тім Белл для просування своїх клієнтів використовує компанію Bell Pottinger.

Зв'язком між Фірташем і Лордом Беллом є Ентоні Фішер, який працював старшим консультантом в Bell Pottinger і директором в Firtash Foundation. Крім того, компанія Фішера Curzon PR в портфоліо своїх клієнтів вказує уряд України часів Віктора Януковича.

Порошенко розповів про зустрічі у Відні з Кличком і Фірташем

Порошенко розповів про зустрічі у Відні з Кличком і Фірташем

Німеччина

Карл-Георг Веллманн - депутат Бундестагу Німеччини з 2005 року. Веллманн є одним з трьох засновників "Агентства модернізації України".

Важливою країною для Дмитра Фірташа є США, які вимагають видати олігарха для правосуддя.

Ланні Девіс - лобіст, юрист, спеціальний союзник президента США Білла Клінтона у 1996-98 роках.

Через справи, які відкрили проти Фірташа в США, український олігарх найняв колишнього радника президента Клінтона. Договір між олігархом і компанією Lanny J. Davis & Associates був підписаний через місяць після звільнення Фірташа з австрійській в'язниці під заставу.

Агентом під час укладення контракту виступив Роберт Шетлер-Джонс. Згідно зі звітом до Мін'юсту США, Девіс зобов'язався допомагати Фірташу з виробленням стратегії у правовій та судовій сфері, а також він взяв на себе "виправлення в медіа викривлень і неточностей".

"Послуги передбачають, що (Lanny J. Davis & Associates) буде головним менеджером у США щодо всіх судових процесів".

Австрійська прокуратура оскаржила рішення віденського суду щодо екстрадиції Фірташа

Австрійська прокуратура оскаржила рішення віденського суду щодо екстрадиції Фірташа

Майкл Чертофф - колишній помічник генерального прокурора США, міністр внутрішньої безпеки США у 2005-2009 роках. Колишній міністр внутрішньої безпеки в другій адміністрації Джорджа Буша-молодшого потрапив у команду захисників Фірташа завдяки Полу Манафорту – американського політтехнолога, який більше 10 років допомагав Партії регіонів і Віктору Януковичу прийти або утримуватися при владі в Україні.

Манафорт не тільки був куратором у побудові захисту Фірташа від звинувачень американської юстиції. Він також допомагав Фірташу придбати нерухомість в Америці.

Чарльз Саатчі - один із найбільш впливових у світі колекціонерів сучасного мистецтва і власник лондонської галереї The Saatchi Gallery.

Крім інвестицій у політиків, для реанімації своєї репутації Фірташ виступив на підтримку мистецтва і освіти. За його кошти у 2008 році була заснована програма "україністики" в університеті Кембриджу, а в 2010 відкрита стипендіальна програма. У приватному зібранні The Saatchi Gallery його прізвище значиться одразу після компанії Chanel у списку патронів мистецтва.

Франція

Французький епатажний публіцист Бернар-Анрі Леві є одним з трьох батьків-засновників "Агентства модернізації України".

Повʼязані теми:

Наступна публікація