В Україні запустили унікальну установку для виробництва високоякісного бензину

В Україні запустили унікальну установку для виробництва високоякісного бензину

Фото: Associated Press

З кожного літру бензину водії платять 12 гривень податку.

Європейські інженери взяли участь у модернізації обладнання українського нафтопереробного заводу. Установку ізомеризації розробили інженери з Франції. Роботи тривали три роки і вартували майже мільярд гривень.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нафтовики кажуть, що це унікальне для України устаткування дозволить значно покращити якість пального та допоможе обійтися без російських реактивів для підвищення октанового числа палива.

Установка ізомеризації вже працює в штатному режимі. Виробники обіцяють, що кожен водій відчує якість поліпшеного бензину вже незабаром.

"Це вже буде повноцінний бензин. 100 % українського виробництва. Були змушені імпортувати великі обсяги НТБЄ. Це той складовий компонент, без якого неможливо виробити бензин, без якого користуються українські споживачі", - каже експерт з енергетичних питань Дмитро Марунич. 

Новацій вимагає і законодавство щодо податкового навантаження на основні групи пального: газ, бензин та дизель. Експерти нагадують, що українці переплачують за бензин і наразі в літрі 95-го понад 12 гривень податків.

"Зараз український споживач з бензину, який виробляють в Україні, платить з кожного літру 12 гривень податків. А ті, хто заправляється російським газом, платить всього 4 гривні. Це не справедливо", - наголошує Руслан Ляпка, перший заступник голови правління ПАТ "Укрнафта".

Коли 2011 року відбувався черговий перерозподіл ринку, його газовий сегмент отримав кишеньковий олігарх Януковича Сергій Курченко. Щоб зробити товар привабливішим, акцизи автогазу урівняли з побутовим. Тепер цю несправедливість намагаються виправити, шляхом ухвалення законопроєкту №4098, який подав народний депутат Олексій Мовчан.

Якщо податкову політику переглянуть, це дасть можливість збільшити надходження щонайменше на 4 мільярди гривень. Газ може подорожчати щонайменше на дві гривні, бензин подешевшає відповідно на три гривні. Але його якість буде вже значно вищою.

Європейські інженери осучаснили обладнання українського нафтопереробного заводу

Європейські інженери осучаснили обладнання українського нафтопереробного заводу

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація