Зарплати суддів в Україні різняться в три-чотири рази – голова Вищої ради правосуддя

Зарплати суддів в Україні різняться в три-чотири рази – голова Вищої ради правосуддя

Фото: УНІАН

Платня суддів стартує від 12-15 тисяч гривень.

Зарплати українських суддів становлять 12-15 тис. грн. А ті судді, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, отримують утричі-вчетверо більше.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

"Зарплата суддів середньої ланки – десь 12-15 тисяч, якщо вони не пройшли кваліфікаційного оцінювання. Але для фахівця, що пройшов кваліфікаційне оцінювання, зарплата збільшується в три-чотири рази. Тобто зараз зарплата для судді, який пройшов кваліфікаційну комісію, – інша", – сказав Бенедисюк.

Він нарікає, що в українських судах не вистачає працівників.

"У нас зараз узагалі брак суддів, їх не вистачає критично на сьогодні. Є апеляційні суди, де з 70 всього 20-22 особи працюють. І нині це насправді проблема, коли не можна розглянути в апеляційному порядку той самий апеляційний захід, який уже обрано, можливо, десь і несправедливо обрано. А ті механізми, які на сьогодні запроваджені для обрання суддів, - досить тривалі, бо передбачають перевірку, контроль, передбачають і перевірки статків і співбесіди, і конкурсні процедури, і психологічне тестування. Я навіть не можу сказати, в якій європейській країні передбачені настільки складні процедури для обрання суддею", - зазначив Бенедисюк.

Голова Вищої ради правосуддя при цьому додав, що для того, щоб усі українські судді пройшли кваліфікаційне оцінювання, необхідно два роки.

Нагадаємо, у січні 2018 року середня зарплата в Україні становила 7,7 тис. грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація