Заступник міністра по пунктах пояснив, як працюватиме ринок землі після реформи

Заступник міністра по пунктах пояснив, як працюватиме ринок землі після реформи

В уряді вважають, що після відкриття ринку в обігу перебуватимуть лише 5-10% землі.

Заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк запевняє, що основною метою земельної реформи, яку пропонує уряд, є впровадження фермерського устрою сільськогосподарського виробництва.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" Мартинюк сказав, що перший етап реформи передбачає відкриття ринку землі. Іноземці, юридичні особи (у тому числі агрохолдинги) не допускаються до купівлі-продажу землі.

"Українець може продавати українцю землю, але кожен громадянин може зібрати не більше 200 га. Двісті - це умовно, ми можемо обговорювати, це може бути і сто", - сказав заступник міністра.

Паралельно із впровадженням ринку землі уряд має сформувати кредитно-фінансовий механізм із тим, щоби фермер міг отримати кредит і за ці гроші купити землю, додав Мартинюк.

За його словами, попри те, що більше 70% українців не хочуть зняття мораторію на продаж землі, соцопитування все ж показують, що лише 20% власників землі мають намір її продати у разі відкриття ринку.

"З відкриттям ринку ми вийдемо на той показник, який зараз є в країнах ЄС, коли в обігу буде перебувати 5-10% землі, яка буде купуватися і продаватися. І на довгі роки у нас ще залишиться оренда, як основна форма користування землі", - запевнив Максим Мартинюк.

Нагадаємо, проведення земельної реформи, тобто скасування мораторію та запуск ринку землі, є однією з вимог Міжнародного валютного фонду для продовження програми кредитування.

Заступник міністра пояснив, як працюватиме ринок землі після реформи

Заступник міністра пояснив, як працюватиме ринок землі після реформи

Повʼязані теми:

Наступна публікація