Затятий курець витрачає на цигарки майже 11 тисяч гривень на рік. А буде – втричі більше

Затятий курець витрачає на цигарки майже 11 тисяч гривень на рік. А буде – втричі більше

В Україні протягом найближчих семи років зростатимуть ціни на цигарки.

Курити в Україні вже називають звичкою багатіїв. Адже одна пачка вже коштує в середньому 30 грн. Тобто на місяць для затятих курців виходить 900 грн, а на рік – 10,8 тис. грн.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Уже від 1 січня ціни на сигарети підвищать в середньому на 6 грн за пачку. А до 2024 року, за угодою про асоціацію з Євросоюзом, вартість акцизу зросте від 21 євро до 90 євро за тисячу сигарет. Відповідно пачка коштуватиме не менше 90 грн. Тоді за таку ж кількість сигарет український курець платитиме 32,4 тис. грн на рік.

Вартість сигарет 2018 року здорожчає

Вартість сигарет 2018 року здорожчає

За останні десять років ціни на тютюнові вироби зросли в 20 разів, та на кількість курців це ніяк не вплинуло. Не змусять нові ціни відмовитись від сигарет і цього разу.

"Відсоток людей, які звертаються до мене або до моїх колег за допомогою саме позбутися нікотинової залежності, мізерно малий як був, так і є за великим рахунком. Так, напевно, з урахуванням подорожчання сигарет до 100 гривень за пачку, вони будуть шукати варіанти заміни, можливо, будуть курити менше. Можливо, вони будуть курити тютюн, самокрутки, якісь кустарні речі", - говорить нарколог Владислав Сова.

Уникнути підвищення акцизу на сигарети уже не вдасться. Вперше за історію України в Податковому кодексі прописали підвищення цін не на один, а одразу на сім років наперед. До 2024 року сигарети в Україні зрівняються в ціні з усією Європою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація