Зберігайте кеш і готуйтеся до гіршого – економіст про наслідки падіння акцій на світовому ринку

Зберігайте кеш і готуйтеся до гіршого – економіст про наслідки падіння акцій на світовому ринку

Фото: УНІАН

Рекордно просів американський індекс Dow Jones.

У понеділок, 5 лютого, світовий фінансовий ринок був вражений найсильнішою хвилею продажів. Акції впали від своїх недавніх максимумів на 10 і більше відсотків.

"Це перший тривожний сигнал для світової економіки. Так, зараз все ще добре - зарплати та інфляція зростають, прибутки бізнесу теж, та й ВВП більшості країн непогано розігнався вгору. Однак стрімке зростання прибутковості американських держоблігацій (через зростання загрози інфляції та розширення бюджетного дефіциту США внаслідок податкової реформи) спровокував першу хвилю продажів акцій", - пояснює економіст, керівний партнер "Капітал таймс" Ерік Найман.

Він прогнозує, що сьогодні-завтра розпродаж фінансових активів закінчиться.

"І народ кинеться купувати (американські держоблігації вже істотно подорожчали на тлі втечі від ризику). Типова корекція для пізньої фази макроекономічного зростання становить 10-12%, що вже фактично відбулося. Втім, закриття маргінальних позицій може спровокувати ще одну хвилю панічних продажів, яку і будуть викуповувати професіонали ("налітай, подешевшало"). Потім ринок акцій, напевно, відновить зростання і може навіть оновити історичні максимуми або близько того (за останнє сторіччя таке відбувалося 10 із 12 біржових циклів)", - зазначає експерт.

До травня ситуація в світовій економіці, швидше за все, спровокує погіршення прогнозів щодо прибутку акціонерних компаній і в травні може початися "ведмежий" ринок. Зазвичай, він триває близько року і за цей час фондові індекси падають на 35-50%, пояснює Найман.

"А оскільки динаміка фондових ринків пророкує ситуацію в економіці, то до листопада очікується початок економічної кризи в США. Якщо це дійсно станеться (реальність може бути іншою - краще або гірше моїх прогнозів), то досить скоро накриє кризою і всю світову економіку. І Україну, з її гігантськими виплатами зовнішніх боргів у 2019-2020 роках. Так що зберігайте кеш і готуйтеся до гіршого", - радить економіст.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація