Здорожчання долара і євро вже почало суттєво бити по гаманцях українців

Здорожчання долара і євро вже почало суттєво бити по гаманцях українців

Фото: УНІАН

На курси валют блискавично відреагували ціни на пальне.

Євро в Україні побив новий рекорд - більше 35 гривень за одиницю. Долар відповідно також стрімко зростає. Лише за перші два тижні нового року він здорожчав на 59 копійок. 1 січня Національний банк України встановив курс 28,06 грн, сьогодні ж, 17 січня, - 28,65 грн.

Це призвело до підняття цін на більшість продуктів та товарів. Чого чекати і чи буде зростання валюти, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Валютні коливання вже відображаються на продуктових цінниках. Скажімо, кілограм бананів коштував у Києві 36-38 грн, а нині – вже 43 грн.

Особливо в ціні зросла техніка. Але передусім зреагувало пальне – бо його вартість залежить від курсів валют та світових цін на нафту, яка дорожчає.

Але є й ті, хто відверто радіє підняттю цін. Адже в декого – зарплата в доларах, а дехто купив техніку чи мобільний телефон кілька місяців тому, а нині ціни зросли на кілька тисяч.

Проте в більшості зарплати прив'язані до гривні, а не до долара.

В обмінниках – відсутність роботи.

"Людей практично немає. Уже тижня півтора дуже важко вимоталися за свята", - говорить касир обмінника Євген.

Економічні експерти хороших прогнозів гривні не дають. Курс долара США в Україні перевищить 29 грн, а через рік становитиме 29,3 грн. Такі думки висловили топ-менеджери українських підприємств в опитуванні, яке провів Нацбанк.

Але впадати в паніку не варто. Слід пам'ятати - зберігати гроші треба у тій валюті, у якій збираєтесь її витрачати. А от заощадження на великі покупки варто розділити на кілька валют. Адже жоден економіст не дасть точного прогнозу на кілька років наперед.

Зазначим, що здорожчання євро може обернутися зростанням цін на газ для українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація