Здорожчають і продукти, і комуналка: економіст спрогнозував, що чекає на українців восени-взимку

Здорожчають і продукти, і комуналка: економіст спрогнозував, що чекає на українців восени-взимку

Фото: УНІАН

Економіст передрік українцям масштабне подорожчання на осінь.

В Україні незабаром очікується подорожчання і харчових продуктів, і комуналки. Це може призвести до інфляції.

Про це пише економіст, ексміністр фінансів Ігор Уманський у своєму Telegram.

За його словами, за рік на тлі подорожчання тарифів, основна частина населення країни істотно збідніла і за рівнем життя, хоч в частини громадян і зросли доходи, але Україна опускається все нижче. 

Уманський каже, що надалі подорожчає все: від продуктів харчування до комуналки, зросте в ціні електроенергія для бізнесу.

"Подорожчає все, від продуктів харчування до комуналки. Отже, згодом населення таки заплатить за все. Тому на нас чекає новий виток інфляції. До яких наслідків це призведе? Зазвичай в українських реаліях відразу за сплеском інфляції йшов етап девальвації. Але найближчим часом курс буде стабільним. Це означає, що інфляція вдарить по добробуту мільйонів українців. Наскільки сильно? Інтуїція підказує, що ми всі втратимо 20-30% платоспроможності. Гірше за всіх мільйонам пенсіонерів. Для них ані девальвація, ані стабільність з жахливою інфляцією не несуть нічого хорошого", - заявив експерт.

За його словами, подорожчання опалення на 40-70% "вдарить" по мешканцях міст.

"За його сплату гарантовано йде велика частина вартості комунальних послуг. Причина - подорожчання газу і вугілля для забезпечення опаленням", - пише Уманський.

Як повідомлялося, в Україні дуже помітно підскочили ціни на харчі порівняно з минулим роком. Вартість яєць підскочила майже вдвічі. Більш ніж наполовину здорожчали олія та цукор. Подорожчав навіть хліб. Лідери цінових стрибків у комуналці - газ і світло.

Читайте також: НБУ погіршив прогноз інфляції: що буде з цінами в Україні до кінця року

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація