Зеленський скасував указ про фіксовану ціну на послуги нотаріусів: що це змінить та чи призведе до меншої сплати податків

Зеленський скасував указ про фіксовану ціну на послуги нотаріусів: що це змінить та чи призведе до меншої сплати податків

Фото: УНІАН

Експерти кажуть, що скасування плати в 1% може бути вигідне великому бізнесу.

Президент України Володимир Зеленський скасував указ двадцятирічної давності, який встановлював мінімальну ціну за послуги приватних нотаріусів. Більшість українців сприйняли це як позитивну новину, однак в уряді вважають, що бюджет може недорахуватись пів мільярда гривень.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Понад 160 указів усіх років, усіх своїх попередників одним указом скасував президент Зеленський. Більшість документів скасовані з метою дерегуляції бізнесу і через свою застарілість.

Та серед скасованих документів є один, який знизив вартість оформлення операцій з нерухомістю, став поперек горла урядовцям.

"Пенсійний фонд втратить до кінця року близько пів мільярда гривень", - бідкається міністр соцполітики Андрій Рева.

Ці пів мільярда – це податки. Вони є частиною плати за нотаріальні послуги. І направляти їх до бюджету з приватних контор – якраз і допомагав один із скасованих указів.

Світлана Горобець - приватний нотаріус. Вона погодилася розказати про те, що, як правило, не виходить за двері нотаріальних контор. Цифри в клієнтських угодах - сувора таємниця. Тому береться за ручку і калькулятор.

Із 1%, який платить клієнт, нотаріус заробляє п’яту частину. 40% - це затрати на бланки, збереження архіву, зарплати співробітників. І ще 40% – це податки. За які й переймається соціальний міністр Рева. Його логіка така, якщо нотаріуси зможуть менше грошей брати з клієнтів, то й до скарбниці відрахувань менше робитимуть, а тому ні з чого буде платити соціальні гроші.

У Нотаріальній палаті України додають, що про зменшення вартості послуг нотаріуса можна говорити лише у випадках великих угод, тобто коли оформлюється багатоквартирний будинок, підприємства або офіси з площею у понад тисячу квадратів тощо. Мовляв, якщо не буде мінімальної планки в 1%, то узаконення угоди купівлі-продажу – обходитиметься меншими затратами винятково бізнесменам, а точніше великому бізнесу.

"Громадяни купують одну квартиру в житті зазвичай, купують ділянку, будують будиночок і сплачують цей 1 % від відносно невеликої суми і один раз на життя", - зазначила перший віцепрезидент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук.

Тож для українців, котрі продають житло чи ділянку, фактично нічого не зміниться. Бо попри скасований указ, нотаріуси керуються іншим – чинним документом – декретом "Про державне мито". В ньому чітко вказаний той же один відсоток, менше якого клієнт заплатити не зможе.

Альтернатива нотаріусам: як захистити свою власність від "чорних реєстраторів"

Альтернатива нотаріусам: як захистити свою власність від "чорних реєстраторів"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація