Журналісти Bihus.info оприлюднили листування екс-працівників "Укроборонпрому" щодо афери з висотомірами

Журналісти Bihus.info оприлюднили листування екс-працівників "Укроборонпрому" щодо афери з висотомірами

Фото: УНІАН

Розслідувачі виклали листування на підтвердження причетності до скандальної схеми колишнього працівника концерну Станіслава Хоша.

Журналісти Bihus.info опублікували листування колишніх працівників концерну "Укроборонпрому" Віталія Жукова та Станіслава Хоша про організацію постачання висотомірів з подальшим перепродажем їх ДК "Укрспецекспорт" за завищеною уп’ятеро ціною.

За даними журналістів, екс-радник гендиректора "Укроборонпрому" Жуков та колишній очільник ДП "Спецтехноекспорт" і державної госпрозрахункової зовнішньоторговельної та інвестиційної фірми "Укрінмаш" Хош товаришували, адже обмінювалися фото автомобілів, світлинами з полювання та привітаннями зі святами.

Як з’ясувалося, Хош контролював схему доставки вантажу з Росії до України транзитом через Дубай, а також був добре ознайомлений із процесами та ситуацією на різних підприємствах концерну.

Так, у жовтні 2016 року він переслав Жукову листа "Ан Сервіса" до "Укрспецекспорту" з проханням уточнити номенклатуру щодо одного з висотомірів, зазначивши, що "ці два вже практично готові до відвантаження, чекають тільки на це підтвердження".

Фото: bihus.info

Після цього Хош сповіщав Жукова про відправку товару з Москви, надсилав фото ящиків із обладнанням, паспортами виробів, а також фото зі складу в Еміратах, фото митної декларації та свідоцтва з ОАЕ, з яких видно, що товар декларували на митниці з ціною в рази меншою, ніж за нього заплатив "Укрспецекспорт".

Також саме Хош надсилав Жукову папірці з "математикою" – розрахунками афери, з яких стає зрозумілим, що державний концерн сплатив за товар 580 тис. дол., хоча собівартість його – 85 тис. дол. (з витратами на доставку – 120 тис. дол.), тобто переплатив уп’ятеро.

Фото: bihus.info

Таким чином чистий прибуток "схематозників" Жукова-Гладковського складає 300 тисяч доларів після вирахування витрат на митницю, транзитні фірми тощо.

Фото: bihus.info

Окрім цього видання наводить листування між Хошем та Жуковим, коли сталася затримка з постачанням обладнання (подається зі збереженням орфографії та мовою оригіналу):

20.01.2017

ЖУКОВ: Можешь мне прислать документы? У меня уже голова кругом идёт

ХОШ: Я наберу позже. Пусть не кипишит и не выдумывает. Самолеты на 410ом не готовы ещё. Поэтому паники там нет. Планируют закончить самолеты на след неделе.  Казахов будут вызывать через три недели. Все нормально, все в Эмиратах. Ждали ЧК разрешение. Все получили и затаможили. Там электронные декларации. Сегодня-завтра выходные. В вс будет декларация и в пн вылетает

ЖУКОВ: А хоть какие-то документы есть,у него реально истерика. Ганькевича сегодня даже не принял,так как нечего сказать

22.01.2017

ХОШ: Декларацию зарегистрировали уже таможенники, завтра фитосанитарный. Забукирован груз на вт утро. Завтра утром дам тебе декларацию и накладную. Можешь Букину написать, что мы его от уголовки спасли. Он должен теперь)

ТСН отримала документи, які містять листування між фігурантами оборонного скандалу

ТСН отримала документи, які містять листування між фігурантами оборонного скандалу

Нагадаємо, раніше команда журналістів-розслідувачів оприлюднила масштабне розслідування про корупцію і розкрадання в оборонному комплексі України. За даними журналістів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор і гендиректор "Укроборонпрому" Павло Букін. У розслідуванні вперше оприлюднили секретну переписку учасників злочинної схеми, внутрішні документи, докази домовленостей про хабарі. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Згодом Гладковський заявив, що тимчасово призупиняє свої повноваження в РНБО. Також він звернувся до правоохоронців із проханням перевірити розслідування журналістів. Кримінальну справу за фактами, які були оприлюднені журналістами щодо розкрадань в оборонному комплексі України, вже порушили Спеціалізована антикорупційна прокуратура, а також Національне антикорупційне бюро. Окрім цього, директорів "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О.Морозова" Олексія Бабіча і "Ізюмського приладобудівного заводу" Сергія Філоненка відсторонили від їхніх посад. Згодом Гладковського теж звільнили.

11 березня журналісти-розслідувачі "Наших грошей" опублікували останню частину скандального розслідування про корупцію в оборонній галузі, в якій повідомили, що майже всі правоохоронні органи за хабарі закривали справи стосовно цієї корупційної схеми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація