"Злили та кинули": чиновники "заробляють" на збанкрутілих банках, а проти владників почалися репресії

"Злили та кинули": чиновники "заробляють" на збанкрутілих банках, а проти владників почалися репресії

Вкладникам "Дельта Банку" повернуть лише вклади до 200 тисяч гривень / Фото: Таймер

У разі ліквідації банку в програші залишаться люди з депозитами понад 200 тисяч гривень і всі підприємства.

За часів роботи в Національному банку команди реформаторів на чолі з Валерією Гонтаревою вже збанкрутіли понад півсотні банків, а без грошей залишилися сотні тисяч українців.

Але "кинути" людей на гроші "революціонерам" здалося замало – в країні розпочалися репресії проти вкладників збанкрутілих банків, які вийшли на вулицю з вимогою повернути їм гроші. Їх звинувачують у незаконних зібраннях. Чого боїться влада і скільки чиновників вкрали з банків-банкрутів, якщо намагаються закрити роти протестувальникам будь-якою ціною, ідеться в сюжеті програми "Гроші" на телеканалі "1+1".

Один із найбільших банків України – "Дельта Банк" – після тривалого "лікарняного" та спроб "реанімації" все-таки помирає. І тягне за собою гроші тисяч невинних вкладників. Діагноз уже відомий – один із найбільших банків країни таки закриють 2 жовтня.

"Мені більше 50 років – я все життя працював, заробляв і тримав гроші не вдома, а в банку", – говорить вкладник "Дельта Банку" Ігор Кошевацький.

Вкладники ліквідованої фінустанови організували в центрі Києва мирний протест проти банківського свавілля й безкарності фінансових верховодів. Вони вийшли на траурну ходу – ховали "Дельта Банк" у труні. Уже наступного дня активістам акції почали приносити додому повістки – правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 279 Кримінального кодексу України – захоплення, перекриття транспортних комунікацій. За незаконну акцію активістам намагалися вручити майже 20 повісток.

Програма "Гроші" провела дослідження одного з найбільших банків та готова назвати смертельний вірус, що знищив "Дельта Банк" та ще десятки, на перший погляд, здорових фінустанов. І, схоже, що вірус цей – корупція.

Після банкрутства "Дельта Банк" потрапить під керування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Схоже, що там уже збираються непогано на цьому підзаробити. Директор-розпорядник фонду й улюблений банкір президента (до цього він очолював "Міжнародний інвестиційний банк", основним власником якого є Петро Порошенко) Костянтин Ворушилін оцінює активи "Дельти" в 5 копійок за гривню.

Обмануті ж вкладники, яким мають повертати гроші після продажу майна банку, в плани чиновників аж ніяк не входять. Тому й вийшли на протест.

У це складно повірити, але схоже, що хтось у НБУ дуже зацікавлений у банкрутстві українських банків.

"Це така ось методика роботи НБУ. Спочатку вони вводять куратора, який допомагає. Потім після роботи куратора банк фактично повністю "лягає", а потім НБУ каже: "Ось бачите, як вийшло? Давайте вводити тимчасову адміністрацію", – говорить фінансовий експерт Олександр Охрименко.

У "Дельті" з приходом тимчасової адміністрації НБУ, що мала врятувати один із найбільших банків від банкрутства, активи навпаки почали танути, наче під палючим сонцем. За оцінками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у "Дельта Банку" зараз близько 25 мільярдів гривень активів. Якщо спиратися на активи Фонду, продати їх можна десь мільярди зо два (5% х 25 млрд грн = 1,25 млрд грн).

"Активи розкрадають звичайним способом. Грубо кажучи, треба було платити мільйон, а ми домовилися, що нам заплатять 100 тисяч. І ми на цьому розійдемося", – пояснює схему фінансовий експерт Олександр Охрименко.

У разі ліквідації банку в програші залишаться люди з депозитами понад 200 тис. грн і всі підприємства. Вони не отримають назад свої гроші від Фонду гарантування вкладів на неймовірну суму – понад 22,5 млрд грн.

За банкрутством кожного з великих банків криються серйозні наслідки для держави. І навіть якщо вам пощастило і ви ніколи не були вкладником одного з банків-банкрутів, вибухова хвиля від їхнього знищення все одно вас зачепить.

"Втрата грошей наших підприємств веде до падіння ВВП. За банкрутством великого банка стоять сотні й тисячі середніх, великих і малих підприємств. І більшість з них теж стають банкрутами", – пояснює фінансовий експерт Олександр Савченко.

У той же час ліквідований банк для головних банкірів країни – вирішення всіх проблем.

"Керівництво НБУ боїться, що випливе назовні робота їхніх працівників – їм цікаво знищити банк, закрити. Що значить закрити банк – це знищити документи", – говорить фінансовий експерт Олександр Охрименко.

До того ж на самій ліквідації хтось також може підзаробити грошей.

"Ще залишаються якісь непогашені кредити. За законом, він повинен одразу його погасити. Ліквідатор може списати якусь частину. І тут виникає запитання, як ви домовитеся з ліквідатором, скільки вам спишуть: 10%, 5% або 99%? А інше можна занести в пакеті", – наголошує фінансовий експерт Олександр Охрименко.

Додаткового корупційного шарму цій історії додає й те, що за час правління Нацбанком Валерії Гонтаревої луснуло понад 50 товаришів у нещасті "Дельта Банку".

"Гонтарева ніколи не працювала на державу – вона працювала на свій інтерес, вона працювала в приватному бізнесі", – говорить фінансовий експерт Олександр Савченко.

І в цьому приватному бізнесі заробляти повинні чиновники, а не держава чи пересічні громадяни.

Хто заробляє на банкрутстві українських банків

Хто заробляє на банкрутстві українських банків

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація