Зменшені платіжки на газ українці отримають лише у березні — Вітренко

Зменшені платіжки на газ українці отримають лише у березні — Вітренко

Фото: УНІАН

В. о. міністра пояснив, чому не вдалося обмежити ціну з 1 січня.

Українці отримають зменшені платіжки тільки у березні, адже зниження ціни газу до 6,99 грн за кубометр відбудеться у лютому.

Про це розповів в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко, інформує Економічна правда.

"Якби ми нічого не зробили, то за лютий у березні люди отримали б ще більші платіжки, приблизно на чверть", — зазначив Вітренко.

Відповідаючи на питання про ймовірність нових "тарифних" протестів, в. о. міністра заявив, що сподівається на розуміння українців, хоча знає, що людям буде важко в лютому сплачувати цю суму.

Вітренко пояснив, що обмежити ціну з 1 січня "заднім числом" було б дуже важко.

"Не було юридичного механізму змусити компанії, які вже почали постачати товар, ретроспективно знизити ціну", — сказав він.

Також в. о. міністра розповів, чому зупинилися саме на цифрі 6,99 грн за кубометр.

"Міністерство провело аналіз. Ми побачили, що найнижча ціна на ринку була 6,99 гривні (з 58 компаній таку ціну пропонувало лише херсонське ТОВ "Газ АП"). Тобто компанії встановили її добровільно. При цьому ми бачили, як монополісти, приватні компанії, так звані облгаззбути, задирали ціну до 10,8 гривні, а середній рівень був понад 9,5 гривні. Фактично вони зловживають своїм домінуючим положенням, задираючи націнку", — говорить Вітренко.

За його словами, держава у законний спосіб обмежила граничну ціну.

Раніше Денис Шмигаль розповів, які заходи вжив уряд щодо тарифів на комуналку. Зокрема, Кабмін ухвалить рішення щодо компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення.

Тарифні плани: в Україні підпишуть меморандум про незмінність цін на тепло й гарячу воду

Тарифні плани: в Україні підпишуть меморандум про незмінність цін на тепло й гарячу воду

Повʼязані теми:

Наступна публікація