Зниження тарифів та дві платіжки за газ. Зеленський провів "комунальну" нараду

Зниження тарифів та дві платіжки за газ. Зеленський провів "комунальну" нараду

Фото: Сайт президента України

У 120 містах ухвалили рішення про зниження тарифу.

В 120 українських містах 143 компанії знизили тарифи на центральне теплопостачання.

Про це, а також про інші комунальні тарифи та послуги йшлося на нараді в президента України Володимира Зеленського.

ЩО СКАЗАВ ПРЕЗИДЕНТ

Зеленський нагадав, що питання тарифів на послуги з теплопостачання, а також реалізація заходів з енергоефективності, які допоможуть зменшити витрати громадян на комунальні послуги, обговорювалося на засіданні Ради розвитку громад та територій у грудні 2019 року.

Президент заслухав інформацію про те, які кроки було зроблено для зменшення вартості послуг і зниження енергоспоживання за час, що минув.

"Всі ми боролися за це. Будь ласка, щодо результатів. Мене цікавить, яка платіжка була в грудні, у порівнянні – в січні, що чекає людей у лютому", – сказав президент.

Зеленський зазначив, що багато споживачів справді констатують зменшення сум у рахунках за послуги ЖКГ. Водночас є повідомлення про мінімальне зниження тарифів або його повну відсутність.

ТАРИФИ НА ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що за грудень споживачам було нараховано до сплати на 5-35% менше – залежно від міста та регіону.

"Загалом 143 підприємства у 120 містах ухвалили рішення про зниження тарифу, і дуже значний відсоток людей у країні отримав реальне зменшення рахунків у грудні. Ми продовжуємо працювати з обласними держадміністраціями, і в січні очікуємо, що більше підприємств зможуть долучитися до цього процесу", – сказав глава уряду.

Прем’єр пояснив, що в тих містах, де тарифи на тепло раніше були більш економічно обґрунтованими, зараз менше можливості для їхнього зниження, ніж у регіонах, де вони були завищеними. На вартість тепла у кожному регіоні впливає технічний стан підприємств теплокомуненерго, їхнє обладнання, обсяги споживання та втрати тепла.

Декілька міст України уже переглянули тарифи на опалення цієї зими - Гончарук  

Декілька міст України уже переглянули тарифи на опалення цієї зими - Гончарук  

ДВІ ПЛАТІЖКИ ЗА ГАЗ

Від 1 січня в Україні відбулося розділення на два тарифа за газ. Відтепер споживачі повинні платити власне за сам газ (після надання послуги, наступного місяця) і за розподіл цього газу (потрібно платити до 20 числа в місяці, в якому надається послуга). Тарифи різні в різних регіонах – залежить від середнього споживання газу та відстані транспортування газу. Нині чимало людей, які не згодні з нарахуваннями в квитанціях, "штурмують" газові підприємства.

Щодо розділення платіжок за газ на дві голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк зазначив, що раніше громадяни сплачували і за сам газ, і за його доставку за однією квитанцією, а нині мають сплачувати окремо за паливо і за його транспортування. За його словами це необхідно для того, щоб у перспективі українські споживачі могли вільно змінювати постачальника газу.

Українці платитимуть за газ по-новому: що змінилось і як уникнути штрафів

Українці платитимуть за газ по-новому: що змінилось і як уникнути штрафів

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

Учасники зустрічі погодилися, що основний запас зменшення вартості тепла для населення не у зниженні цін на газ, а у проведенні ефективної термомодернізації будівель та реалізації заходів з енергоефективності у житловому фонді.

За інформацією прем’єр-міністра, 31 місто вже подало заявки для участі у програмі термомодернізації.

Водночас міністр розвитку громад та територій Альона Бабак зазначила, що є питання комплексної готовності міст до впровадження програм з термомодернізації. У цьому контексті учасники наради дійшли згоди щодо необхідності підтримки міст і громад, надання їм фахової допомоги в розробці програм енергоефективності, що є однією з умов для участі у державній програмі.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація