Скасування мораторію для юросіб і зняті в банкоматах мільярди. Ключові новини про "ПриватБанк"

Скасування мораторію для юросіб і зняті в банкоматах мільярди. Ключові новини про "ПриватБанк"

Фото: Reuters

Нове керівництво готується до першого дня роботи в нових умовах.

Юридичним особам знято обмеження на проведення платежів корпоративних клієнтів та інших суб'єктів господарювання за рахунками ПриватБанку.

Про це повідомили в націоналізованій фінансовій установі, НБУ та Мінфіні. Однак ще зранку вівторка, 20 грудня, було оголошено про тимчасове заморожування обігу коштів. Обмеження не стосувалось платежів, які надійшли до 19 грудня. Втім уже в обід представник "ПриватБанку" Дмитро Дубілет повідомив на своїй сторінці у Facebook, що обмеження знято. Щоправда, це не стосується компаній, які пов'язані з колишніми акціонерами "ПриватБанку".

За словами заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, за останню добу в системі накопичилась велика кількість платежів, які очікують оброблення спеціалістами. Відтак, регулятор ухвалив рішення сьогодні подовжити роботу системи електронних платежів. В першу чергу, будуть проводитися розрахунки до бюджету, а потім будуть зарплатні проекти і лише в останню чергу решта операцій.

Катерина Рожкова не уточнила, як довго діятиме такий режим, але запевнила, що всі проблеми намагаються оперативно вирішити. Зокрема, вона повідомила, що в цьому НБУ допомагають комерційні банки, платіжні системи, торговельні мережі. Так, за добу населення зняло у банкоматах "ПриватБанку" 2 млрд грн. При цьому інші комерційні банки ще не надіслали НБУ дані, скільки з їхніх мереж було знято грошей.

Напередодні, згідно з заявою націоналізованого банку, мережа банкоматів була забезпечена готівкою. А НБУ підтримав банк ліквідністю на суму 15 млрд гривень.

"80% - строкові депозити, тому дострокове розривання не передбачається. Платіжні системи, супермаркети знають, що цей період повинен завершитись ось-ось. Всі працюють, щоб перехід якнайшвидше закінчився", - заявила заступниця голови Нацбанку, коментуючи запитання про відтік депозитів.

Технічні проблеми наразі є в системі "Приват24". Про терміни повного вирішення наразі не йдеться. "Приват24" – популярна система, яка цікавить багато банків. Щодо володіння, кілька місяців тому НБУ замовив аудит IT-системи "ПриватБанку". Ми отримаємо результати аудиту і зможемо відповісти", – сказала Рожкова. 

Сьогодні, 20 грудня, Міністерство фінансів отримає весь пакет акцій "ПриватБанку". Наразі затверджено статут націоналізованого банку. Реєстрація буде у Дніпрі, адже там розташований центральний офіс. Нове керівництво на чолі з Олександром Шлапаком розпочне свою роботу уже в середу, 21 грудня.

Слід зазначити, що Національний банк України сьогодні виходив на валютний ринок, щоб втримати коливання курсу гривні. Було реалізовано 28,4 млн дол. "Загальний обсяг поданих заявок становив 37,9 млн дол. США, тобто ми задовольнили 62% заявок за мінімальним курсом аукціону. Курс відсікання становив 26,5 гривень за долар США. За результатами аукціону максимальний курс становив 26,50 гривень за долар США, мінімальний курс – 26,45 гривень за долар США, середньозважений курс – 26,46 гривень за долар США", – повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Він також заявив, що Україна має високі шанси отримати четвертий кредитний транш від МВФ у розмірі 1,3 млрд дол. за програмою розширеного фінансування після ухвалення бюджету і націоналізації "ПриватБанку". Втім, кошти, найімовірніше, надійдуть вже у 2017 році. 

У ПриватБанку запевнили, що фізичні особи не матимуть проблем із доступом до своїх коштів

У ПриватБанку запевнили, що фізичні особи не матимуть проблем із доступом до своїх коштів

Повʼязані теми:

Наступна публікація