День матері. Експерти склали портрет сучасної української мами

День матері. Експерти склали портрет сучасної української мами

Фото: pixabay.com

Сучасний темп життя, інтенсивність якого постійно зростає, ставить жінку перед багатьма викликами. 

У другу неділю травня світ відзначає День матері. Цього року свято припадає на 14 травня.

Американське за походженням свято, яке має вже більш ніж сторічну історію, прийшло до України лише 17 років тому, але одразу набуло популярності. Адже в Україні традиційно поважають роль жінки у родині як матері і берегині сімейного затишку.

Щоправда сучасний темп життя, інтенсивність якого постійно зростає, ставить жінку перед багатьма викликами. Сучасна українська мама хоче приділяти час не тільки догляду за дітьми і їхньому вихованню, але й самореалізації.

"Для цього є термін, який широко використовується на Заході, - інтенсивне материнство. Це коли не тільки в неповних, але часто у повних сім'ях, обов'язки з догляду за дитиною і навчання покладаються на матір. І водночас жінка має працювати, будувати кар'єру, самореалізовуватися. У зв'язку з цим у неї дуже інтенсивне, напружене виконання цих материнських функцій, яке є доволі виснажливим і має не дуже хороші психологічні наслідки", - розповіла в інтерв'ю ТСН.ua демограф Ірина Курило.

Спеціаліст додала, що зараз бути матір'ю достатньо важко. "Може, й тому, а не тільки через матеріальні причини, жінки, особливо ті, які будують кар'єру, не хочуть народжувати", - зауважила Курило.

Материнство в Україні справді старіє, додають експерти. В середньому українки народжують первістків у 25-26 років. Щоправда, рівня західних країн (найвищий у Швеції, де жінки вперше народжують у 30-32 роки) цей показник ще не досяг.

Незважаючи на недосконалу статистику за останні роки, спеціалісти Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ - завідувач відділу досліджень рівня життя населення Людмила Черенько та завідувач відділу досліджень демографічних процесів Ірина Курило - допомогли ТСН.ua скласти загальний портрет сучасної української мами.

Фото: ТСН.ua

Так, за даними спеціалістів, зараз українська матір - це жінка, яка працює. Лише одна з десяти матерів - домогосподарка. Вона має неповну або повну вищу освіту (50,2%), одружена (58,8%).

Останні дані щодо зарплаті жінок є лише за 2014 рік. Згідно з ними, середня зарплата жінок складає 3037 грн проти 3979 грн зарплати чоловіків (76% від зарплати чоловіка).

Психолог Світлана Ройз, яка в рамках своєї роботи контактує з багатьма родинами, підтвердила, що з українками зараз відбуваються зміни - і вони є на краще.

"Жінки останніми роками приходять з абсолютно іншими запитами. Це вже не запити людини у "дитячій позиції" - "зробіть з ним (чоловіком, дитиною, світом) щось". Це запит дорослої людини - "мені важливо знати, що я сама можу зробити, на що я можу вплинути, чим можу допомогти". Ми визріваємо. І це здорово - зріла, щаслива, реалізована мама відкриває двері у гармонійне дорослішання дітей", - розповіла Ройз в інтерв'ю ТСН.ua.

Крім того, психолог зауважила, що навчальні програми відвідують не лише мами, але й татусі. І ця тенденція зростає. "Якщо раніше кожна поява чоловіка була святом на "батьківському курсі", зараз більшість студентів приходять парами", - розповіла Світлана Ройз.

На важливості участі батька у вихованні дитини наголосила і демограф Ірина Курило, навівши приклад скандинавських країн, де для чоловіка законом передбачена відпустка з догляду за дитиною. На жаль, в Україні, додала спеціаліст, це радше поодинокі випадки, коли декретну відпустку бере чоловік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація