Як уберегтися від обмороження: п'ять порад, які захистять вас від суворої зими. Інфографіка

Як уберегтися від обмороження: п'ять порад, які захистять вас від суворої зими. Інфографіка

Фото: УНІАН

Американський лікар поділився цікавими порадами.

Американському лікарю невідкладної допомоги Джону Торресу часто трапляються пацієнти з обмороженнями. Причому їх вони отримують тому, що просто не знають, як вберегтися від цих та інших травм.

Тому лікар вирішив поділитися кількома порадами, які допоможуть захистити вас та вашу родину під час суворої зими, передають NBC News.

1. Ходіть, як пінгвін

Найпоширенішими травмами, з якими люди потрапляють до медиків невідкладної допомоги, є ті, що виникають внаслідок падіння на лід. Переломи зап'ястя, травми плеча, голови, болі в спині — усе це наслідок втрати рівноваги та удару об землю.

Коли ви ходите снігом чи льодом, звертайте увагу на кригу чорного кольору, а також ту, що прихована під снігом, та будьте готові до падіння.

Порада: не тримайте руки в кишенях. Використовуйте їх для балансування. І якщо ви падаєте, намагайтеся розслабитися і не приземлятися на витягнуту руку.

Ходіть, як пінгвін на льоду: повільно, ноги тримайте на ширині плечей, робіть маленькі кроки перевальцем. Це допоможе вам утримувати рівновагу.

2. Одягайте хороші черевики

Канадські дослідники встановили, що 90% відсотків зимових чобіт провалили тест на ходіння на льоду. Черевики, які заслужили найвищі оцінки, мали спеціальні матеріали на підошві, які забезпечували краще зчеплення.

Фото: ТСН

3. М'яке обмороження

Для м'якого ступеня обмороження характерне поколювання — це попереджувальний сигнал вашого тіла про те, що ви повинні швидко розігріти охолоджену частину тіла.

Коли холодна частина німіє, це означає, що ви отримали обмороження. Тоді треба терміново звернутися по медичну допомогу. До речі, більшість людей не звертають уваги на кінчики вух — вони теж можуть отримати обмороження.

4. Тремтіння

Обов'язково звертайте увагу на тремтіння. Воно є ознакою того, що температура тіла знижується.

У цьому випадку великої небезпеки ще немає, однак, ви можете отримати гіпотермію, тобто температура вашого тіла впаде дуже низько, що є небезпечним для здоров'я.

Якщо ви перебуваєте в холодному середовищі, ці три ознаки допоможуть вам зрозуміти, що ви можете отримати гіпотермію:

  • Ви стаєте незграбним
  • Ви відчуваєте сонливість
  • Ваше тремтіння погіршується або навіть зовсім зупиняється

Тоді вам потрібно негайно знайти тепле місце, зняти мокрий одяг та закутатися в теплу ковдру.

5. Шапка — це міф

Носити шапку добре, вона вас зігріває. Але більшу частину тепла вашого тіла ви втрачаєте не через голову.

Кількість тепла, яку ви втрачаєте через непокриту голову не відрізняється від кількості тепла, втраченого внаслідок ігнорування носіння рукавичок.

Цей міф з'явився після того, як у 1950-х роках проводилося дослідження в армії, яке виявило, що солдати, в яких була непокрита тільки голова, втратили більшу частину свого тепла через голову.

Сьогодні ми знаємо, що якби вони були повністю одягнені, за винятком ніг, то більша частина тепла виходила б саме через них.

Тому важливо носити головний убір та довгі штани, коли холодно.

Нагадаємо, на початку грудня на Буковині з обмороженнями госпіталізували трьох людейРятувальники закликали українців тепло вдягатися та не вживати алкогольних напоїв, щоб не допустити переохолодження та зберегти власне здоров'я.

Повʼязані теми:

Наступна публікація