Було ухвалено рішення про підвищення пенсійного віку

Було ухвалено рішення про підвищення пенсійного віку

Фото: УНІАН

Екс-міністр економіки в інтерв'ю ТСН.ua - про проблеми з пенсіями, дефолт і поради з виживання в кризу.

Народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Пинзеник в кріслі чиновника пережив не найпростіші для української економіки часи. На початку 90-х він очолював Мінекономіки, в 2008-на початку 2009-го - Мінфін. Про нинішню кризу заступник голови фракції каже без зайвих емоцій - він впевнений, що вихід є. Головне - скорегувати дії НБУ, "задушити" спекулянтів, скоротити дефіцит бюджету і чесно розповісти українцям, що жити в борг більше не вийде. Про це і головні рецепти виживання в кризу - у другій частині ексклюзивного інтерв'ю Віктора Пинзеника ТСН.ua.

На зарплатах депутатів багато не зекономити. За рахунок чого можна суттєво оптимізувати видатки, не зробивши бідною більшу частину населення?

- Одна з найпроблемніших галузей – "Нафтогаз України". І тут МВФ змусив скоротити видатки. Друга дірка – Пенсійний фонд. Він вже давно не здатний виплачувати пенсії. Нещодавно я почув, що затвердженому бюджету Пенсійного фонду бракує 80 млрд грн. Чи є тут рішення? Звичайно, є. Більше того, їх не уникнути. Більше того, я знаю, що деякі рішення були. Але уряд уклінно благав: "Дозвольте нам пожити ще в борг". З проблемами. І, на жаль, кредитор, наскільки я розумію, погодився на всі ті речі.

Які були пропозиції?

- Було ухвалено рішення про підвищення пенсійного віку.

Це в Раді ініціювали?

- Ну, ви знаєте, не може Рада ініціювати такі речі, якщо уряд цього не хоче.

Ні, ініціювати може, провести не може.

- Ні, ну я ж говорю про рішення, не про ініціативи. Не скажу, що і уряду легко провести таке рішення. Біда української політики, що у нас не політика, а голий популізм. Відповідальності у політиків немає. Є головне завдання – бути при владі. П'ять років тому, коли я вперше почав піднімати проблеми, які не були тоді такими гострими, таких болючих рішень не потрібно було ухвалювати. Зараз ситуація змінилася: простих рішень не існує.

Ситуація змінилася: простих рішень не існує

Влада не розуміє, що країна на межі? Що цей популізм врешті вдарить по ній?  Можливо, є якийсь план "Б", про який ми не знаємо?

- Ви занадто добре оцінюєте дещо в країні. Так, в багатьох людей може скластися враження, що, мабуть, щось там є, чого ми не знаємо. Я б хотів так думати. На жаль, я дуже близький до тої кухні і був в самій гущі цієї кухні, тому я вас розчарую: думаю, що це не так. Я не пам'ятаю, хто з журналістів чи з експертів сказав, що складається враження, ніби у влади немає почуття самозбереження. Бо навіть саме це почуття змусило би щось робити в країні. Одна з речей, без якої неможливий вихід з ситуації – це чесна розмова з суспільством.

Коли криза починалася, багато хто казав, що останній вихід – це дефолт. Сказати всім: "Вибачте, так вийшло".

- Є ще один.

Реструктуризація боргів?

- Ні, ще один - скарб Полуботка. Знайшли, і що? З'їли. А дірка де ділась?

Влада розуміє, що не можна, з однієї сторони, просити у Заходу санкцій проти Росії, а з іншої – відмовлятися віддавати борги США і Європі. Саме тому і були найняті на роботу західні консультанти, які будуть домовлятися з кредиторами України про реструктуризацію боргів. На які умови і послаблення ми можемо зараз розраховувати?

- Давайте закриємо тему дефолту. Припустимо, ми не будемо повертати борги. Що це дає? Нічого. У вас дірка лишилась в бюджеті, ви ж її не ліквідували. Хто нам завтра позичить? І з такою діркою ми борги відновимо за декілька років і знову вийдемо на ті самі проблеми. Не можна годувати людей ілюзіями.

Борги не відновимо, тому що нам не будуть позичати.

- Тобто ви мусите скорочувати видатки. То для чого тоді дефолт оголошувати, якщо можна просто скоротити видатки...

У нас унікальна нація, з якою треба просто говорити – але чесною мовою

Є такий натяк у законі про бюджет, що уряд проведе переговори з реструктуризації боргу. Так було в 2000-му році. Борги нам ніхто не пробачив. Їх тільки розписали і, звичайно, умови стали не кращими, а гіршими. Але найголовніше, що в пакеті все це працює. Допомога працює в пакеті рішень, коли Україна сама робить дуже важливі кроки. Нинішня ситуація – унікальна з точки зору рішень. У нас унікальна нація, з якою треба просто говорити – але говорити простою і чесною мовою, чесно діяти.

За яких умов наші кредитори підуть на поступки, відтермінують виплати? 

- Хто наш кредитор? Якщо взяти ОВДП, зовнішні позики – це громадяни. Навіть якщо посередники – це якийсь інститут, різного роду фонди, то внесок все одно роблять громадяни, для них це заробіток. Це не таке просте питання. Якщо умови реструктуризації залежать від того, що буде робитися в країні, якщо країна робить рішучі кроки щодо виходу з кризи, умови будуть набагато кращими. Якщо та програма підтримана ще й МВФ, то ймовірність непоганих реструктуризацій є досить високою.

Як людям зараз не втратити свої заощадження, як вижити в кризу?

- Я такий самий, як і вони. Дуже важко бути порадником у цих умовах. Я тримаю гривневий депозит.

-  Гривневий?

- Звичайно.

Чому звичайно?

- Бо я живу в Україні, я не витрачаю в доларах. Мене цікавить купівельна здатність гривні. Неправильно рахувати, скільки я мав у доларовому еквіваленті. Перспективу на зміцнення гривня має, бо у ситуації, в якій ми знаходимося, активи завжди недооцінені, і вони мають перспективи зростати у вартості.

Єдине, що я би порадив стосовно вкладів. По-перше, не шарахайтесь у крайнощі, бо треба бути дуже тонким фахівцем, щоб у таких ситуаціях заробляти. Друге: диверсифікуйте вклади, не тримайте їх ніколи в одному місці. Третє: не ганяйтеся за великими відсотками. Багатьох здивує, якщо я скажу, що тримаю свій депозит у банку, де ставка складає 10,5% у гривні. Інколи треба ухвалювати рішення навіть у таких умовах, де ти можеш втратити, але колись у майбутньому відновити за однієї умови — правильних, професійних діях в економічній політиці, що, на жаль, у нас є теж під питанням. 

Розмовляла Катерина Коберник

Читайте також на ТСН.ua першу частину інтерв'ю з Віктором Пинзеником! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація